Kategorier
Blogg Kajakk Konkurranse Langrenn Uncategorized

Test: Garmin Forerunner 235

 

Hei, jeg heter Kristin og er terrengsyklist på Team Milsluker´n. Jeg har syklet aktivt i 6 år og er ellers glad i ski (opp/ned/bort), løping, og skal delta i triatlon i sommer. Dessuten syns jeg det er gøy med gadgets og bra sportsutstyr 🙂

De siste fire ukene har jeg hatt selskap av en Garmin Forerunner 235. Garmin Forerunner 235 er først og fremst en brukervennlig løpeklokke med innebygget pulsmåler. Og så er det en veldig nyttig smartklokke. Fra før av er jeg glad i Garmin, og har en Edge 500 og en Edge 1000 (har skrevet litt om den her) som jeg bruker på sykkelen. Og så har jeg hatt en Forerunner 610 som jeg har brukt til ski, løping og diverse (den er noen år gammel). Så erfaringene under er gjort på basis av mitt bruk og ikke kun med en løpers øyne..

Forerunner 235 – Detaljer

Vekt: 42g

Fysiske mål: 45 mm x 45 mm x 11,7 mm

Skjermstørrelse: 31,1 mm (1,23 tommer) diameter

Batterilevetid: Opptil 9 dager i klokkemodus; opptil 15 timer in GPS-modus med HRM

Funksjoner: Løping, sykling, inne+ute, smartklokke-programmer.

Utseende og basisfunksjoner

IMG_8455

Det første som slo meg da jeg tok på meg klokka var hvor lett den var – 42g er så det knapt merkes på armen! Dette er fint for oss med litt mindre håndledd. Skjermen er stor, men jeg syns at den utseendemessig akkurat er “innenfor” også for jenter. Kanskje et litt kjedelig design, men veldig funksjonell med klar fargeskjerm, bra lys og gode knapper.

Det andre som slo meg var brukervennligheten. Det holder å trykke på en knapp for å starte en ny treningsøkt (man må ikke inn på masse menyer å velge som på enkelte andre klokker). Jeg liker at det ikke er berøringsskjerm slik jeg har hatt på min Forerunner 610. Ved første øyekast gir klokka inntrykk av å være veldig enkel med få valg, men akkurat det man trenger. Med 4 skjermer som hver kan settes opp med opp til 4 felt for hver treningsform (sykkel/løp) får jeg mer enn nok informasjon under treningsøkten og kan tilpasse etter hva jeg trenger å se for hver treningsform.

IMG_8894

 

Det store “nye” med denne klokka for meg er den innebyggede pulsmåleren – en videreføring av teknologien fra Forerunner 225 – som måler pulsen fra håndleddet via en optisk sensor. Ganske deilig å slippe pulsbelte! Jeg syns den optiske pulsmåleren funker overraskende bra. Pulsen var litt upresis når pulsen endret seg raskt, men jeg opplevde ikke det som noe stort problem.  Det virker forøvrig som pulsen er mer upresis når man bruker klokka på sykkel uten pulsbelte, muligens forstyrrer det at håndleddet ikke er like statisk som på løping..

 

 

Smartklokke

Som for Garmin Fenix3 og Garmin Forerunner 920xt er dette en smartklokke med mulighet for å få varsel og lese sms, epost, nyheter og alt man måtte ønske. Alt via bluetooth og går veldig kjapt fra telefonen. Faktisk kommer sms’er kjappere inn på klokka enn på telefonen min..;)

Aktivitetsmåler

Klokka har innebygget skritt-teller, søvnanalyse, hvilepulsmåler – du kan faktisk til enhver tid få en grafisk fremstilling av pulsutvikling siste 4 timer bare et tastetrykk unna, og hvilepuls siste 7 dager to tastetrykk unna. 

IMG_8896

Andre programmer

Jeg sa at klokka føltes enkel og brukervennlig.. – når man utforsker programmer/widgets verdenenen blir klokka derimot mye mer avansert. Her er det bare å velge i programmer som både er nyttige og unyttige – f.eks. MyCar (hjelper deg å finne bilen din når du har gateparkert men glemt hvor – som jeg gjør til stadighet!) eller Skiing (holder orden på hvor mange høydemeter du har kjørt opp/ned samt fart). Tipper det kommer stadig flere programmer man kan laste ned når smartklokkene får fotfeste i markedet.

Noen andre erfaringer fra mine treningsøkter med denne klokka…

Inne-trening

De første to ukene med ny klokke var jeg ute på jobb. Jeg jobber i Nordsjøen, og siden klokka ikke var eksplosjons-sikker kunne jeg ikke ha den på ute i prosess-anlegget. Men det er en avsporing i denne sammenheng.. 😉 Inne på treningsrommet var den derimot en god venn i de daglige treningsøktene som foregår på sykkelrulle eller tredemølle. Et innebygget akselerometer som skal beregne avstand når man løper på mølle syntes jeg fungerte sånn midt på treet, det vil si at jeg fikk ca 1 km i minus på 10km. Altså ikke bra nok til å føre dagbok men gir deg en viss ide om hvor langt du har løpt.
På rulla fungerte det bra – pluss for at man veldig enkelt kan koble til pulsbelte hvis man liker å ha klokka festet på sykkelen. Klokka finner pulsmåleren automatisk i løpet av et ca 1 sekund og uten å trykke på masse knapper, en betydelig oppgradering fra min forrige modell!  

Ute-trening

Vel hjemme på landejorda fikk jeg prøve klokka i langrenns-sporet. Med ekstern pulsmåler fungerte det strålende. Uten eksern pulsmåler virker det som hansker og klær forstyrrer pulsmåleren litt, fikk litt ujevn pulsmåling (noen ganger en god del lavere) når jeg brukte klokka uten ekstern måler. Vet ikke om andre har hatt dette problemet men jeg liker uansett å ha klokka utenpå skijakka så det var ikke noe stort problem.

Jeg har aldri hatt en smart-klokke før men må si at jeg likte dette veldig godt! Utrolig deilig når man er ute på ski i marka men er nødt til å ha med telefonen, å slippe å bli avbrutt av en telefon som ringer! Av med lyden, og så viser klokka hvem som ringer med en liten vibrering. Da skal det være viktig før jeg lar meg forstyrre..;) Men det må settes opp med måte, da ikke alle push-varsler egner seg midt i en skitur..!! Man kan selvsagt også enkelt skru av alle varsler hvis man ønsker å være uforstyrret.

Jeg var imponert over hvor raskt klokka finner GPS, typisk kun et par sekunder. Den forrige modellen min brukte ofte en evighet på å finne GPS og hadde ikke sjans i trange bygater.

På intervalløkten med Team Milsluker’n kjørte vi 6×6 min ski-intervaller fra Sørkedalen, her var klokka nyttig da økta ble satt opp på et blunk ute i sporet og ga vibrasjon ved start/slutt av hver intervall. Fint å ha slike enkle funksjoner lett tilgjengelig.

IMG_8438         IMG_8895

Andre aktiviteter

Siden jeg har andre Garmin-computere som jeg bruker til sykling ute, har jeg ikke testet klokka som en sykkelkomputer. Men jeg noterer meg at klokka har mulighet til å koble seg til ANT+ hastighet-/kadensmåler men ikke wattmåler. Altså ok til enkel sykkel-bruk.

Jeg prøvde klokka i svømmehallen men det er ikke noe svømme-klokke så det ble mest for å kunne ta tiden mens jeg teller avstanden selv. Her må man nok på med annet skyts..

IMG_8310

Etter noen dager hjemme fikk klokka være med på hytte-til-hytte-topptur i Alpene. Her fikk jeg et lite hint på batterikapasiteten, og selv om jeg ikke testet det til grensen har jeg tro på leverandørens lovnader og opplevde batterikapasiteten som svært bra.

IMG_8322

Høydemåleren er GPS basert og jeg opplevde den som veldig nøyaktig. Et lite minus for at det ikke finnes noe felt for “akkumulerte høydemeter” på aktivitetsprofilen. Dette er jo egentlig ikke noe problem siden klokka automatisk laster opp treningsøkten til telefonen når økta er ferdig, og all informasjonen ligger i Garmin Connect programmet. Men turfølget mitt i alpene skal løpe Mont Blanc Maraton med mange høydemeter i sommer, og syns det var et minus at man ikke kan se akkumulerte høydemetre underveis i økta (jeg har brukt den samme funksjonen mye i fjell-ritt i alpene på sykkel og er enig i at det er nyttig).

IMG_8849
Jeg måtte selvsagt også prøve “Ski” programmet..

Konklusjon:

Bra, lett og brukervennlig løpeklokke med morsomme smart-funksjoner. Vi har blitt gode venner på fire uker, og jeg er ikke i tvil om at det er verdt å oppgradere fra min tidligere klokke som var Garmin Forerunner 610. Bruksområdet mitt for denne klokka blir løping, ski, og “altmulig-sportsklokke”, det eneste jeg savner til mitt bruk er svømme-funksjoner. Kunne nok også brukt den til sykkel hvis jeg ikke var så glad i Edge..:)

Pluss:

Føles veldig lett på armen

Overraskende bra med innebygget pulsmåler 

Brukervennlig – raskt og enkelt og akkurat det man trenger i en løpeklokke

Bra smartklokkefunksjoner, masse muligheter

Minus:

Kan ikke se akkumulerte høydemetere mens man trener (men vil tro de færreste egentlig trenger dette)

Litt kjedelig utseende, gjør at det blir en ren sportsklokke for meg.

Nettbutikk.

Kristin Aamodt

Ett svar til “Test: Garmin Forerunner 235”

Hei!
Jeg lurte på om du kunne hjelpe meg med å svare på et spørsmål. Jeg har kjøpt denne klokken som du beskriver- men jeg har et spørsmål:
hvis jeg skal gå på en fjelltopp vil da høydemeterne vises kontinuerlig gjennom hele fjellturen? Og bruker jeg da aktiviteten «annet» med GPS?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.