Kategorier
Blogg Smøring

Gode ski til Birkebeinerrennet.

Birkebeinerrennet er da alt skal og må klaffe. Du har lagt ned mange timer med trening, eller kanskje alt for få. Uansett utgangspunkt ønsker man seg en optimal tur over fjellet, og noe av det viktigste som skiller mellom drøm og mareritt er skiene. For hva skal du egentlig smøre med? Siste uken er det lett å få panikk. Da skal man plutselig gjøre om på alt som har fungert tidligere, bare fordi det plutselig er konkurransetid. Jeg vet hvordan det er, men forsøk å beholde roen; det er nemlig bare en skitur.
Glid:

Hvor mye man skal legge i god glid kommer jo helt an på hva målsetningen er. Er målet å komme seg over fjellet og ha en fin tur så trenger man ikke legge like mye i pulver og andre produkter. Er målet merket, og tiden over fjellet, må du fokusere mer på glid. Det er summen av 4 ting som gir deg god glid:

– Skiene: Skien i seg selv er det som er viktigst når det gjelder glid. Dette går på hvordan spennet er fra fabrikk. De fleste som kjøper ski til Birken som ikke har mange skipar, velger det man kaller en allround kaldski. Har du ski du aldri har fått til å glid bra, så er det ofte bedre å kjøpe ett nytt par enn å bruke masse penger på slip og glider.

– Slip/struktur: «Er det ikke slip på skiene fra fabrikk?» Dette er et vanlig spørsmål når man selger ski og jo, det er det. Likevel er slip veldig godt anvendte penger for de som skal haste over fjellet. Milsluker’n-slipene har blitt testet og utbedret over mange år. Det er ikke tilfeldig at de fleste av Visma Skiclassic rennene blir vunnet på Milsluker’n slip. Blant annet Birkebeinerrennet i fjor.

Alle sliper har forskjellige strukturer/grovhet. For eksempel rød, hvit, blå og grønn er hvor grove de er og hva de passer til. Rød er for våte fører, hvit rundt 0, blå allround kaldslip og grønn skikkelig kaldt.

De som har skikkelig dårlig tid over fjellet vil så legge manuell struktur. Dette er struktur-verktøy som du kan prege sålen med. 1 og 2 mm rett-rill er ofte det vanlige. For de dette er aktuelt for; ta kontakt med ditt racing senter.

For den vanlige mosjonisten hvor turen er viktigere enn tiden er det ikke her kampen ligger.

Milslip 2016:

Rød slip fra 0 til +10,  Hvit slip fra -2 til +2, men kan også gå lengere på begge sider av 0,

Zero slip fra -1 til +1,

Blå slip har kjerneområde på -2 til -8, men kan også være bra ned mot 0 ved bruk av manuell linær rill. Den kan også gå bra opp mot -10.

Grønn slip er den kaldeste med kjærneområde fra -8 til -20, den kan også gå ned mot -5

– Glider: Dette er punktet de fleste bruker mest tid og penger på. Mange gjør det også i mange tilfeller i overkant vanskelig for seg selv. For de som bare skal over fjellet er det greit å gjøre det enkelt med vanlig LF glider. For de som skal gå fortest mulig så er det viktigere med fluor under skiene.

Jo våtere det er, jo mer har høy fluor produktene å si, men selv når det er kaldt vil fluor hjelpe skiene til å gli bedre. Dette også mye fordi det er en del forurensning i løypa fra gel, sportsdrikk og smøreprodukter. Så uansett forhold vil ski med fluor holde seg bedre.

Når det gjelder hva du skal bruke så har «alle» smøretips mot Birken. Skal du kjøpe deg produkter og legge på selv, så kjøp ikke de produktene som er snevrest. Et lite tips på HF glider er at Swix Hvit marathon ofte er veldig bra som underlag for pulver.

Feste:

For de fleste er det her kampen står for om man skal ha et bra eller dårlig renn. Her er det lite man kan si før man vet hvordan føret blir, men noen tips kan man gi:

– Bruk produkter du kjenner og kan. Gjør som du ville gjort på trening, bare kanskje ett knepp eller 2 mykere ettersom hvor du starter.

– Rubb opp skiene skikkelig og varm inn grunnvoks. Det vil slite smøring på så langt renn.

– Legg mange lag. Ski som er riktig tatt ut til deg tåler 7-10 lag med voks uten problem.

– Blir det forhold hvor du ikke aner hva du skal gjøre, hør på smøretipsene som kommer. Personlig synes jeg ofte man kan smøre et knepp mykere enn tipset. (For de som ikke starter tidlig).

– Ha med smøring i sekken, det vil lønne seg å smøre om hvis du ikke har feste.

Milslukerns nettside

Ett svar til “Gode ski til Birkebeinerrennet.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.