Kategorier
Tester Uncategorized

Årets store dekktest 2019!

Etter all den gode responsen på fjorårets test har vi i år tatt testen til et enda høyere nivå! Flere merker, flere dekk og mer tid er brukt på årets dekktest.

I årets test har vi valgt de dekkene vi mener er mest aktuelle. Det vil alltid være dekk som er bra som ikke er med, men vi mener at man er veldig godt dekket på utvalget vi har tatt med. Dette er i utgangspunktet lettrullende grus/allround dekk.

Selve testen

Vi har testet dekk på samme måte og samme sted som i fjor. På denne testen er det kun rullemotstand vi har testet, på både asfalt og grus. Da vi 3 som tester har masse erfaring med de forskjellige merkene/dekkene fra før vil vi også komme med tips til hva vi ville brukt dekkene til. Hvordan testet vi:

  1. Asfalt: Her starter vi i en nedoverbakke og ser hvor langt ut på en slette vi ruller. Hele strekket er ca 150 meter og det skilte ca 30 meter fra beste til dårligste dekk. På mange ritt vil det ikke ha noe å si hvordan et dekk ruller på asfalt, men f eks på Birken kan dette være mer avgjørende.
  2. Grus: Den viktigste testen. Her har vi et grusstrekke som tar ca 1 min og 20 sekunder. Vi ruller sittende med utstrakte armer slik at vindmotstand blir likt hver gang. Her varierte det ca 10 sek fra beste til dårligste dekk og ca 6 km/t i topphastighet.

Ved veldig store utslag positivt eller negativt ble det testet på nytt. De beste dekkene ble testet på flere av testerne. Dette er ikke noe vitenskapelig test, men gir et inntrykk av hvilke dekk som triller best. Vi fikk oss noen overraskelser og kommer til å velge dekk selv utifra dette. Dekkene ble først testet med slange og 22.psi. Så ble de beste dekkene testet som tubeless for å se om det gjorde store utslag. Noe det ikke gjorde. Dvs de rullet litt raskere, men forskjellen var lik.

Dekkene

Vi har i år testet rene grusdekk som f eks Thunder Burt og mer allround-dekk som Ikon. Det er ikke ett dekk som er best for alle, det kommer an på kjørestil, hvor mye risiko man ønsker med tanke på punktering, hva slags dekk/gummi er man vant til osv. Dekkene som er med her er alle racingdekk med merkenes raskeste gummiblanding. Likevel vil det være ganske stor forskjell på hvordan de forskjellige merkene vil fungere på f eks vått underlag. Dekkene vi har testet:

Maxxis

Aspen 2.25 EXO Dette er en gammel traver hos Maxxis, men fikk nytt liv da Nino Shurter byttet fra sine velkjente pariser-dekk til Aspen før OL. Dekket som har flest World cup seiere siste par årene i rundbane.

Rekon Race 2.25 Dette dekket kom til world cup-sirkuset i fjor som en PRO only versjon. Ble sluppet for oss vanlig dødelige før årets sesong og har blitt dekket «alle» snakker om.

Ikon 2.2 EXO  Dekket som blir brukt til det meste. Triller bra, motstandsdyktig mot punkteringer og bra feste. Blir brukt mye som Allround dekk.

Pace 2.1 Fjorårets vinner av vår test. Dekk som er laget for å rulle bra, men egner seg kun på grus og tørt. Glatte på våte forhold.

Specialized

Renegade 2.3 S works Det gamle Renegade dekket var en bestselger til Birken. Bra volum og gode trille egenskaper. Det nye dekket kan ikke sammenlignes med det gamle mønstret. Med Gripton gummi har dette blitt et veldig godt allround dekk. Sworks versjonen har tynne, men veldig myke sidevegger. Så det er et veldig behagelig dekk også i terrenget.

Fast Track 2.3 S-works Med Gripton gummi er dette en av de beste allround dekkene på markedet for de som ønsker lette dekk. Samme myke, gode sidevegger som Renegade.

Fast Track 2.3 GRID Samme mønster som S works, men med GRID forsterkning. Dette er dekket for de som ønsker et bombesikkert allround dekk.

 

Schwalbe

Thunder Burt 2.25 Snake Skin Grusritt klassikeren. Triller godt, er lett, men du må betale litt i form av punkterings-beskyttelse i rullebanen og grep.

Racing Ralph 2.25 Snake Skin Nytt mønster for året. Dette er egentlig laget som et bakdekk hvor man bruker det nye Racing Ray foran. Racing Ray har mykere gummi og et mønster som sørger for godt grep foran. Vi har testet med Racing Ralph foran og bak.

 

Vittoria

Barzo TNT 2.25/2.35 Allround dekk med ganske åpent mønster. Dette er nesten bombesikre dekk med tanke på punktering. Kan brukes på det meste, da de skarpe knastene sørger for godt grep. Eneste de ikke er veldig gode på er våte svaberg og våte røtter. Da er gummien noe hardere enn på tilsvarende dekk fra de andre merkene.

Terreno 2.25 Dekk som kom inn etter testen var gjort. Så vi ventet med å publisere til disse var testet mot Thunder Burt. Mønster som kommer fra Cyclocross verden og et dekk Hard Rocx Swix laget har vunnet mye på. Godt «gammeldags» semislick dekk.

 

Resultater

For å starte med fjorårets testvinner. Det triller fortsatt helt på høyde med de beste dekkene i år, men de triller ikke bedre enn f eks Aspen og Rekon Race fra samme merke. Så har du dekkene fra i fjor kan man trygt sykle på de. Skal du ha nye dekk og skal sykle Maxxis, ja da ville vi valgt Aspen eller Rekon Race som er vesentlig bedre på flere fører/underlag.

Asfalt

Her var det ett dekk som skilte seg positivt ut og det var ikke overraskende Thunder Burt. Rett bak Thunder Burt var det utrolig jevnt, faktisk innenfor én meter forskjell kom Rekon Race, Aspen, Fast Track S works, Pace. Så kom Ikon/Renegade Sworks, Racing Ralph, Fast Track Grid og Vittoria Barzo i den rekkefølgen. Som tidligere nevnt er det sjelden det er mye asfalt på ritt slike dekk brukes. Skulle du derimot sykle ritt med en del asfalt, så er forskjellen mellom de første dekkene her og f eks Barzo faktisk såpass store at det vil koste deg endel ekstra krefter.

Grus

Dette er testen vi la mest tid i, og som vi synes er den viktigste, og her må vi innrømme at forskjellene er små på de beste dekkene. Så her vil det komme mer til følelser og hva man ønsker å verdsette. Lettere vekt, litt bedre grep, bedre punkterings-beskyttelse eller at noen av dekkene egner seg bedre til flere typer ritt. Eller rett og slett at noen av dekkene kan så og si brukes til alt av ritt slik at man slipper flere dekksett. Det er såpass jevnt at her satt de forskjellige testerne bestetider med forskjellige dekk. Thunder Burt, Aspen/Rekon Race (samme tid) og Renegade S works var de dekkene som de 3 testerne hadde best tider på. På disse dekkene skilte det kun 1,5 sek.

Renegade S works, Fast Track S-works, Rekon Race, Pace, Aspen, Thunder Burt og Racing Ralph.

Så her blir det å velge ut ifra følelse og hva man liker ved dekkene. For selv om dekkene er ganske så like raske oppleves de annerledes å sykle med. F eks kan Thunder Burt oppleves raskt og litt «hardt», mens Aspen og Fast Track oppleves mykere og mer behagelig.

Vittoria Terreno

Disse dekkene ble som nevnt tidligere testet mot Thunder burt på et senere tidspunkt da dekk-mønster og bruk vil være noe av det samme. Dekkene ruller godt, men når ikke helt opp på rullemotstand i forhold til Thunder Burt. Utifra hvordan dekkene føles så vil vi tro de er bedre mot punkteringer i rullebanen. (som er svakheten til Thunder Burt)

Konklusjon

Da en del av dekkene triller såpass likt kommer vi ikke med noe testvinner, men heller hvilke dekk testerne ville valgt og hvorfor:

Thunder Burt Snake skin:

Fullblods rittdekk for grusritt som f eks Birken. 2 av testerne ville ha valgt dette dekket på Birken. Man bør være trygg på å sykle nedover på grus skal man velge Thunder Burt. For de fleste vil vi anbefale å ha et dekk foran med mer mønster. Det vil gjøre at man føler seg litt tryggere der det er løst og svingete. Feks i Grenserittet vil det være et godt valg. Dekk for de som bare sykler på fint underlag eller som har flere dekksett.

Rekon Race EXO :

Ett dekk som tåler mye juling og som ruller utrolig godt. Et sikkert valg som kan brukes til et veldig bredt spekter av ritt. Antagelig det lettrullende dekket som passer best til flest kjørestiler og ritt. Dekket kom inn i World cup sirkuset i fjor og har blitt en gjenganger på de fleste løyper. Egner seg også godt som bakdekk på et ritt som Ultrabirken da i kombinasjon med feks Ikon foran. Et veldig godt allround dekk for deg som vil ha et lettrullende dekk som også tåler tekniske løyper.

Ikon EXO :

Det dekket våre testere vill ha valgt på tekniske ritt hvor man trenger et godt og sterkt allround-dekk. Ruller litt dårligere enn f eks Rekon Race og Thunder Burt, men fungerer i alle ritt, fra grus til Terrengsykkelrittet.

Fast Track/(Renegade) S-works:

S works versjonene til Specialized er dekk som ruller veldig godt og har god gummi. Eneste er at de er ikke like robuste som Maxis sine EXO dekk og Schwalbe sine Snake Skin. Fast Track og Renegade er veldig like dekk i bruk. Og faktisk ruller Fast Track S-works bedre enn Renegade på hardt underlag. Flott dekk for de som ønsker et lett allround-dekk. Flotte dekk for ritt som f eks Grenserittet. Fast Track foran i kombinasjon med Thunder Burt bak vil være en rask og god kombinasjon.

Racing Ralph/Ray Snake Skin:

Nye dekk av den gamle klassikeren. Racing Ralph er laget som bakdekk og Ray som fordekk med 1 knepp mykere gummi. Dekk som kan brukes til det meste. Bra grep foran pga annet mønster/gummi samtidig som det ruller godt. Kan brukes til det meste. PS. vi har ikke testet Ray i rullemotstand, kun Ralph.

Aspen EXO:

Dette er dekket tester nr 3 ville brukt på Birken. Ruller lett og er behagelig/trygt å sykle på. Flotte dekk som egner seg godt på ritt som f eks Grenserittet/Birken. På litt mer tekniske ritt ville vi heller ha valgt Rekon Race som ruller mer eller mindre identisk.

 

Husk at det kan i mange tilfeller være smart å bruke forskjellige dekk foran og bak. Da vil man kunne få de egenskapene man ønsker med litt bedre feste foran, og minst mulig rullemotstand bak. Man bør også være litt ærlig med seg selv når man velger dekk. Sliter man med punkteringer bør man velge et mer solid dekk. Blir du syklet ifra nedover bør man velge et dekk med litt mer mønster. Forskjellene på våre målinger er såpass små blant de beste dekkene, at mister du en gruppe nedover vil det ha mer å si for sluttiden din.

Til nettbutikk

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.