Kategorier
Ambassadør Blogg Konkurranse Sykkel Team Milslukern Tester Uncategorized

Test av proffsko til terrengsykling

Ser en bort fra selve sykkelen i forhold til hva som har mest å si for god fart på sykkelen, er gode sko neste på listen. Gjennom sykkelskoene overføres nemlig kraften fra beina som omdannes til fremdrift. Men er det verdt å legge litt ekstra penger i sykkelsko? Og hva er egentlig forskjellen på en mellomklasse og proffsko? Jeg har testet en toppmodell terrengsko fra Specialized. 

Som mye annet utstyr til sykkelen kan sykkelsko være dyrt. Flere tester avslører at nivået på sykkelsko i mellomklasse sjiktet kan variere veldig. Jeg har selv erfaringer med dette da jeg fram til i år har skiftet mellom flere sko i sesongen, ettersom jeg ikke har klart å finne «mine» sko. Jeg syntes det ble for dyrt å bruke mellom 2500-4000 kroner på et par sykkelsko. Om flere mellomklassesko ble billigere til slutt vet dere kanskje svaret på selv. Det skal likevel sies at det antakelig finnes flere gode sko i denne klassen og, men jeg opplever at det til mitt bruk med mange treningstimer på sykkelen har vært utfordrende.

De siste to månedene har jeg vært så heldig å få teste Specialized S-Works 6 XC MTB sykkelsko (2018 modell). Nå kan jeg med hånden på hjertet si at jeg har funnet «mine» sko. Utsagnet om at «sykkelsko ikke skal være behagelig» har vist seg å være feil. Det motbeviste denne skoen straks jeg tok den på. Jeg har en ganske smal fot, og synes skoen passer meg perfekt. Dette er nok mye på grunn av at skoens ergometriske design, samt en utrolig god Boa stramming, som tillater skoen å tilpasses min fot og mine preferanser. Jeg merker også stor vektforskjell fra tidligere sykkelsko. Dette har litt å si, spesielt i konkurranse hvor en ønsker å være lettest mulig for å få mest utbytte av kraften man trår. Videre har jeg fått øynene opp for en utrolig viktig egenskap som tidligere har vært undervurdert; nemlig sålens grad av stivhet. Med denne skoen føles det som at all kraft går til bakhjulet og sikrer framdrift. Det er rett og slett en sko som kan legge til rette for å sykle ganske fort.

Vekt, kvalitet, funksjonelle detaljer og design:
Skoen er noe av det letteste man får på markedet med kun ca. 270 gram per sko. Den kommer med dobbel Boa snøring som gjør det mulig å stramme skoen etter egen preferanse. Skoens overdel er laget av Dynema Cubic Tech materiale som ikke utvider seg. I tillegg passer den til alle SPD pedaler. Skoen er stilren og svart som passer til alt.

Passform og komfort:
Ergometrisk design for best kraftoverførelse til pedalene. Passformen på skoen er laget for å være komfortabel på lange turer med en bredere tåboks og en smal helkappe som ikke glipper.

Sålene:
Omtales for å være blant det stiveste du kan få med gradering på hele 13.0 på stivhetsskalaen. Dette sikrer at ingen kraft fra beinet går til svinnet. Sålen under skoene består av knotter i SlipNot materiale hvor avtagbare tåpigger følger med. Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at skoen er stiv og gå med, spesielt i terrenget.

               

Så kommer spørsmålet, er det verdt å legge litt ekstra penger i en sykkelsko? svaret mitt er ja. Spesielt hvis man skal bruke mye tid på sykkelen, og kanskje har håp om best mulige resultater på konkurranse. Det er ikke en sykkelsko jeg ville brukt på lange oppdagelsesturer med gåing og push-bike, mest fordi de er så stive og ikke har allverdens grep i terrenget. Men til annen sykling, korte som lange turer, er jeg mer en positiv til disse skoene.

Håper du som leser ble litt klokere. Har du noen spørsmål er det bare å legge igjen en kommentar. Ønsker du å se litt nærmere eller kjøpe skoen kan du klikke her.

Ambassadørhilsen
Rakel Birkeli (Team Terrengsykkel)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.