Kategorier
Ambassadør Blogg Konkurranse Sykkel Uncategorized

Dekkvalg Milslukern Sport 2018:

Mange der ute har ikke noe forhold til dekkvalg utover at det skal trille bra og være lett. Dette henger gjerne igjen fra man har syklet Birkebeinerrittet, men dekk er så utrolig mye mer! Her kommer en liten dekkskole.

Når man først begynner å teste litt dekk så skjønner man hvor stor forskjell det kan være på dekk. Jeg vil påstå at dekk er den komponenten på sykkelen som gjør størst forskjell på sykkelopplevelsen. Ved å bytte dekk kan en rittfulldemper gå fra Birkenmaskin til stimaskin.

Det er flere faktorer som avgjør hvordan dekket fungerer:
Vekt på dekket
Gummiblanding
Mønster
Hvor myke dekkene/sideveggene er
Lufttrykk
Volum på dekket
Slange/slangeløst

Et dekk med all verdens mønster kan like godt være et dårlig dekk på vått underlag hvis gummiblandingen er for hard. Jo mykere gummiblanding, jo dårligere ruller dekket. Så når det kommer til dekkvalg må man ta og gi. Et dekk som ruller fantastisk, sitter som spiker på vått svaberg og ikke pakker seg i gjørme finnes altså ikke.

Det er også ganske vanlig å ha forskjellige dekk foran og bak. Bak for bedre trilleegenskaper og foran for bedre feste. De fleste takler litt «glippetak» bak, foran derimot er mer skummelt.

Vi skal her prøve å hjelpe deg litt videre på veien når det gjelder dekkvalg:

Rundbane/Maraton dekk:

Vi hos Milslukern har i hovedsak 2 merker hos oss, Barzo og Specialized. Så vi tar utgangspunkt i disse merkene. Når vi snakker rundbane/maraton dekk så er det i hovedsak fokus på å ha dekk som ruller godt. Så her er gummiblandingen hardere enn i et stidekk. Det har skjedd mye de siste årene når det gjelder gummiblanding på disse dekkene. De har blitt bedre og bedre på glatt uten at det går nevneverdig utover rulleegenskapene.

Specialized Renegade: (Beste Birken dekk)

Dette er Specialized sitt lettest rullende dekk. Dette er et dekk for deg som ønsker et lett dekk som triller bra på harde/tørre forhold. Flott dekk for maratonritt som f eks Birkebeinerrittet. Brukes også mye i World Cup rundbane når det er tørre/faste forhold. Kan også i mange tilfeller være et topp bakdekk, med Fast Track foran.

Finnes i 2 bredder: 2.1 og 2.3.

NB: Må ikke sammenlignes med gamle Renegade. Dette dekket er videreutviklet og blitt vesentlig bedre.

Kjøp dekket her: https://www.milslukern.no/product.html/specialized-renegade-2bliss-ready?category_id=670

Specialized Fast Track:

Fast Track er Specialized sitt «allround» dekk. Dette ruller lett, har bra grep og er lett. Skal du ha 1 dekk på maraton/rundbane sykkelen din så gjør du er bra valg ved å bruke dette dekket. Det brukes i alt fra Birken til Terrengsykkelrittet. Dekket finnes også i en GRID versjon i tillegg til vanlig versjon. GRID dekket har en forsterket stamme slik at det er mer motstandsdyktig mot punkteringer. Dekket blir også stivere enn vanlig Fast Track som gir mer støtte, men i teorien triller det også litt dårligere pga dette.

Finnes også i 27,5 pluss versjon.

Kjøp dekket her: https://www.milslukern.no/product.html/specialized-fast-trak-2bliss-ready?category_id=670

Specialized Ground Control:

Ground Control kom også i ny utgave i fjor som Fast Track og Renegade. Fra å være et ganske dårlig dekk, har det blitt et veldig godt dekk når du trenger litt mer grep. Så man må ikke sammenligne dette med tidligere versjoner.

Dette er et lettrullende stidekk som egner seg godt når man ønsker litt mer knaster enn Fast Track eller som et fordekk kombinert med Fast track bak. Dette er et godt dekk på ritt som Terrengsykkelrittet eller for de som ønsker et lettrullende dekk for grovere stisykler.

Kjøp dekket her: https://www.milslukern.no/product.html/specialized-ground-control-2bliss-ready-29×23?category_id=670

Vittoria Barzo: (Beste Allround rundbane/teknisk maratondekk)

En av markedets beste allround dekk for tekniske/halvtekniske ritt. Det er ikke best på noe, men det funker på det meste. Det ruller godt, gir bra grep på vått/gjørme, pakker seg ikke lett med gjørme, bra feste på tørt. Ja, det funker bra på alt utenom skikkelig seig gjørme. Men på slikt føre er det bare rene gjørmedekk som er bra og det er noe svært få ryttere bruker.

Barzo finnes i flere bredder og diametere (27,5/29), men skal vi trekke frem en utgave så er det 2.35 utgaven. Dette er et veldig godt Terrengsykkel, Ultrabirken og raskt stidekk.

Kjøp dekket her: https://www.milslukern.no/product.html/vittoria-barzo-29×25?category_id=670

Vittoria Mezcal

 

Mezgal ruller lettere enn Barzo og takket være tette knaster skal det mye til for å punktere på dette dekket. Dette stiller litt i samme klasse som Fast Track, men tåler mer juling.

Et flott allround dekk for de som sykler mer grus enn terreng, og på tørre stier.

Kjøp dekket her: https://www.milslukern.no/product.html/vittoria-mexcal-29×25?category_id=670

Specialized Storm

Et rent gjørmedekk som funker til én ting; seig gjørme. Dette er det stort sett bare rundbanesyklister som får bruk for. Her hjemme er det også sjelden de bruker slike dekk. Det er et dekk alle som driver med rundbane bør ha, selv om det er sjelden man bruker det.

Kjøp dekket her: https://www.milslukern.no/product.html/specialized-storm-2blissready-29×20?category_id=670

Sti/Endurodekk:

Her er du over på dekk som er beregnet for hardere bruk og som har vesentlig bedre grep. Større knaster og mykere gummi gjør at man kan kjøre hardere. Ikke minst vil man ha bedre grep på vått underlag. Ulempen er at de veier mer og triller tyngre.

Specialized Butcher: (Beste Enduro/stidekk)

Dette er Specialized sitt «hoveddekk» for sti og Enduro. Dette blir brukt til alt fra koseturer i Østmarka til Enduro World Series. Dekket har en middels myk gummivlanding som er mykere enn det du finner på rundbanedekkene, men hardere enn det du finner på downhill. Andre ord en perfekt mellomting til Enduro/stisykling hvor man også skal trå oppover.

Dekket finnes i flere bredder og til 27,5/29.

Kjøp dekket her: https://www.milslukern.no/product.html/specialized-butcher-grid-3

 

Specialized Purgatory:

Dette dekket ruller noe bedre enn nye Butcher, men brukes til samme type terreng. Her kommer det mer til preferanser på hva man liker av egenskaper. Purgatory er ca 50 gram lettere enn Butcher, men det har ikke mye å si.

Kjøp dekket her: https://www.milslukern.no/product.html/specialized-purgatory?category_id=670

 

 

 

2 svar til “Dekkvalg Milslukern Sport 2018:”

Da ville vi brukt mye volum og sterke sidevegger. Feks Ground Control GRID.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.