Kategorier
Ambassadør Blogg Langrenn Uncategorized

TURNAMIC

Sesongen 2017/18 kommer Fischer- og Rossignol- ski med sitt eget bindingssystem som de kaller TURNAMIC. De lager altså ikke lenger ski med bindingsplate for Rottefella sine NNN- bindinger, men har utviklet både egne bindinger og tilhørende bindingsplate som et nytt system. Skistøvlene fra Fischer og Rossignol kommer også med egen TURNAMIC såle tilpasset den nye bindingen spesielt.

Selv om det er et nytt bindingssystem, passer de gamle skistøvlene for NNN- bindingen fra Rottefella like godt til de nye støvlene fra Fischer og Rossignol. Du trenger derfor ikke kjøpe nye skistøvler selv om du kjøper nye Fischer- eller Rossignol- ski. Du kan også bruke nye støvler med NNN såle fra f.eks Alpina eller Madshus på TURNAMIC binding dersom du liker passformen på disse støvlene bedre.  Salomon sine støvler med PROLINK såle kan også brukes med TURNAMIC binding.

Jeg har prøvd TURNAMIC- bindingene på Sognefjellet og i skitunellen i Torsby, og er godt fornøyd med dem. De er veldig enkle i bruk. Du åpner og lukker bindingen enkelt ved å vri festemekanismen foran på skiene til høyre eller venstre.  Jeg har aldri opplevd noen problemer verken med å ta av eller på skiene, og de er enkle å betjene også med hansker. Festet er konstruert slik at det er umulig at bindingen åpner seg under bruk. Brukervennligheten merkes særlig ved at det er lett å flytte bindingen fram og tilbake, og å ta av og på bindingen av skien. Dette gjøres enkelt med en hånd uten bruk av verktøy. Det er en indikator som viser posisjonen til bindingen. Muligheten til å flytte bindingen fram og tilbake er viktigst for felleski der man får bedre feste ved å flytte bindingen fram, og bedre glid og «slipp» på skiene ved å flytte bindingen bakover.

TURNAMIC har en todelt festeplate. Dette skal påvirke egenskapene ved skiene mindre fordi en leddet plate vil stive av festespennet mindre på en klassisk ski enn den hele NIS-platen vi kjenner fra før. Forskjeller i skifølelse mellom ulike bindinger tror jeg likevel de færreste klarer å oppleve i vesentlig grad. Det viktigste med en binding er at den ikke åpner seg under bruk, og at den er lett å betjene. Her synes jeg utviklerne hos Fischer og Rossignol har truffet bra.

Håvard Moseby

2 svar til “TURNAMIC”

Har nettopp gått Tana/Varangerløpet, 90 km blodslit i isete løype meg ski uten tak. Du nevner felleskjøpet, men ville jeg hatt utbytte av å flytte frem bindingen på mine Fischer smøreski? Gjør en test i morgen, har lagt 5 cm tørrvoks foran isklisteret, og flyttet frem bindingen maksimalt. Skal se hva som skjer da. Espen B

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.