Kategorier
Uncategorized

Birkebeinerrittet: Dekkvalg

Tradisjonen tro kommer vi med noen tips til dekkvalg før årets Birkebeiner-helg.

For mange er Birkenbeinerrittet årets store mål, og i forkant er det greit å ta en liten titt på dekkene. Det er utrolig kjedelig å punktere på årets viktigste ritt. Man kan selvsagt punktere uansett, men du kan gjøre noen grep for å unngå dette:

  • Sjekk nøye over dekkene du har. Har de rifter eller er veldig slitt så er det lurt å bytte.
  • Bytter du dekk så sjekk at felgbånd/tubeless-tape sitter skikkelig. Er du i tvil, bytt.
  • Det er tryggest å ha en liten tur på nye dekk før rittet. Slik at du er sikker på at latex-guffa tetter eller at slangen ligger riktig.

Birkebeinerrittet:

Selve Birkebeinerrittet kan du sykle med hva som helst, men lette dekk som triller lett er å anbefale. Uansett om det er tørt eller vått trenger du ikke noe særlig knaster på Birken. Er man utrygg i utforkjøringer kan det være lurt å kjøre med litt mer volum og hvertfall litt mer knaster foran. Alle typer allround dekk er i denne kategorien: Specialized Fast Track, Renegade, Maxxis Ikon, Aspen, Schwalbe Rocket Ron, Racing Ralph, Vittoria Metzgal. Alle disse er bra dekk som tåler en støyt, de ruller bra og har bra grep.

For de som ønsker å ha dekk som er så lette som mulig, gå for Thunder Burt og Maxxis Maxxlite 29. Ikke like robuste, men de er lette og ruller fantastisk.

Her er noen av dekkene i Milslukern nettbutikk:

Vittoria metzgal kit med guffe

Specialized Renegade

Specialized Fast Track

 

Ultrabirken:

Her er det litt andre kriterier som gjelder og de letteste dekkene utgår med høye kneløft. Når man skal sykle 5-10 timer på fjellet er man borti mange stein, så man bør ha dekk som er litt forsterket. Jo røffere man kjører og jo tyngre man selv er, jo viktigere er dette. Her vil også dekkvalget kunne variere litt ettersom vær og hvilken pulje man starter i. Starter du i en pulje lengre bak og det er vått, vil du få vesentlig dårligere forhold.

På tørt føre er allround dekk som nevnt over bra, men jeg ville valgt dekk som er forsterket. GRID på Specialized, EXO på Maxxis, TNT på Vittoria og Snake Skin på Schwalbe dekk. Dette samt så mye volum du får dekktypen i. Helst i 2.25-2.35 størrelsen.

Skulle det bli vått ville jeg hvertfall vurdert større knaster foran og evt bak. Vi har spurt hva våre ryttere på Team Milslukern skal sykle med under Ultrabirken:

Silje Stensrud:

Målsetning: Mål er å holde distansen, som jeg ikke har klart helt i år, og da satser jeg på topp 5. Lite jeg får gjort med de andre, men skal gi alt jeg har ihvertfall.

Hvilke dekk og hvorfor: Under våte forhold blir det ground control/fast trak, under medium forhold fast trak foran og bak, tørt blir det renegade foran og bak! 2.3 alltid!

Kristin Aamodt:

Målsetning: Sykle så fort jeg kan og forhåpentligvis kjempe om pallen.

Hvilke dekk og hvorfor: Tenker det blir Vittoria Barzo foran og bak fordi de har bra grep i terrenget. Med mindre det er ultra-tørt så kan jeg vurdere Renegade 2.3. Årets modell, altså.

Sunniva Dring:

Målsetning: Vinne! Gleder meg til å ha en kul dag på fjellet.

Hvilke dekk og hvorfor: Jeg håper på bra vær og legger da Renegade bak, Fast Track foran. Blir det vått blir det 2 x Fast Track.

Ole Christian Fagerli:

Målsetning: Ha det moro. Har vært syk siste halvdel av sommeren, så har blitt veldig lite sykling. Så i år blir det bare å ta det som en tur.

Hvilke dekk og hvorfor: Jeg kommer til å sykle med 27,5 plus dekk på Ultra. Jeg trives med volumet og grepet på plus dekk. Så er det tørt kommer jeg til å sykle med Maxxis Ikon 2,8 foran og bak. Fuktig/vått blir det Ikon 2,8 bak og Maxxis Rekon Maxxterra gummi foran. Synes det er digg med litt mykere gummi foran for godt grep på steinene når det er vått. Blir det helt rotblaute så stiller jeg nok ikke, eller så blir det Maxxis Beaver 2.25 på 29er hjul.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.