Kategorier
Kajakk Uncategorized

Kajakkloffing i Bohuslen

Siden årtusenskiftet har vi neste hver sommer loffet rundt i Bohuslen med kajakk. Barna har vært med siden de kunne gå, og har nå sine egne aktiviteter. De første årene satt de foran i doblingen, da de ble ni år, padlet de sine egne.

 

De senere årene har Margaret og jeg padlet rundt i en snau uke under varierende værforhold. Vi har valgt oss slutten av juni, tidlig i juli, for å unngå fellesferien og at det skulle bli trangt på de beste teltplassene. Det har fungert fint. I år var vi ute 25-29 juni og så knapt en kajakk, eller slitsomme norsk motorbåtsjåfør.

Vi liker oss best lengst vest ute mot Skagerrak, det er friskere luft, færre folk og mer plass. Svenskene har vært svært flinke til å ta vare på denne skjærgården. Det er lite hytter, og massevis av fine og skjermede teltplasser, hvis du vet om de. Her skal jeg fortelle om noen av de plassene vi bruker.

Før vi starter, studerer vi langtidsvarsel grundig. Hvis vi ønsker å gå over til Koster, så må vi ikke ha for mye vær for å komme tilbake. Det samme gjelder Gula Humpen. I år var det både meldt mye vind, og det blåste mye, så vi la turene litt kortere enn vi pleier. Vi som gruppe klarer opp til 10 m/s motvind, men det kan bli slitsomt for enkelte. maks komfort motvind på disse turene er 7-8 m/s.

Dag 1. På disse turene pleier vi å parkere ved Havstensund (se symbol). Her er det gratis langtidsparkering, og greitt å komme seg ut på havet. I år ankom vi sent, og var ikke på vannet før 2130, så det ble en kort overfart i 12 m/s i ryggen til Amundsholmen (LUP nord ). Dette er en stor og fin teltplass og med do. Det er pussig, i Sverige er alle doene pene, rene og med toalettpapir, i motsetning til i Norge hvor alt blir ødelagt…

Dag 2 våknet vi opp til strålende sol. Etter en lang og god forkost med mye kaffe padlet vi nordover og rundt Resø. Vi hadde vinden i ryggen og fint driv nordover. Men, alt har en ende. Det som er medvind en veg, gir som regel motvind tilbake. Da vi rundet Resø, fikk vi vinden i mot. Rett vest av Resø og havnen er det en koselig restaurant og vi fikk oss en nydelig fiskesuppe ! Deretter gikk turen videre sørover til Havstensund og så sørvestover til Ulsholmen (LUP senter) i seig motvind. Men hva gjør det når vi kommer til den «fineste og mest skjermede» teltplassen i Bohuslen hvor vi også hadde plass nok til å gå en fin tur ? Her er det både do og søppelmottak, igjen i samme høye standard.

Dag 3 våknet vi til stille og rolige forhold. Omsider kom vi oss på vannet og satte kursen over Gula Humpen mot Grebbestad. Gula Humpen er vel et av de mst eksponerte kystområder i Sverige. Her kommer sørvesten rett inn fra Storbritannia. Værmelding var håndterbar for denne dagen og neste. De gikk en strøm av seilbåter sørover, men de fulgte samme led og var lett å forholde seg til og krysset på tvers av denne leden. Vi nød det stille været og skled rolig inn mot Grebbestad. Her spiste vi en nydelig vestkystsalat, og fikk handlet litt. Været var fortsatt rolig og vi gikk sørvest over mot Store Måkeholmen (LUP syd). Dette er også en flott og stor teltplass, men uten do. Middag ble inntatt i strålende kveldssol.

Til dag 4 var vi litt spente, det var meldt en del vind fra øst, så planen var å gå helt innunder land i øst og nordover, for så å få vinden i ryggen over Gula Humpen. Vinden var mindre enn meldt, så vi gikk strake veien nordover mot Ulsholmen og hadde en fantastisk tur tilbake til Ulsholmen og siste natt på årets tur.

På dag 5 våknet vi til en kraftig vind fra øst, 10-11 m/s. Det hindret oss ikke i en lang og frokost, med et håp om at vinden skulle løye. Etter at vi hadde spist opp resten av maten, og kastet søplet, hadde vi god plass i båtene våre. Vi søkte så mye le av øyene nordover som vi kunne, men østavinden banket mot oss hele veien opp til Havstensund. Da vi kom fram, løyet det !!

Vi hadde opprinnelig planlagt å være ute en dag til, men langtidsvarslet i forkant lovet enda mer vind og regn, så vi avsluttet mens vi hadde alt tørt !

Etappene våre i år var 10-20 km pr dag, så dette er en overkommelig tur for de fleste.

Alle havkajakkene til Milsluker’n kan brukes på en slik tur, det samme med flytevester og årer. Du trenger heller ikke tørrdrakt i disse omgivelsene med denne vanntemperaturen. For de uøvde kan det være lurt å prøvepakke hjemme før en drar, slik at man er sikker på at man får med seg det man trenger. I tillegg til mat, så hadde vi ca 3 liter drikke/person/dag. Hva man forøvrig spiser og drikker er jo en smakssak 🙂 I tillegg til padleutstyr hadde vi ull fra Ullvang, liggeunderlag fra Thermarest, brennere og kokeutstyr fra MSR, telt fra Hilleberg, og soveposer fra Mountain Equipment. Vi brukte vanlige svenske sjøkart for området, og hadde med maritim VHF radio, og Garmin GPS (leketøy)

Dette er så enkelt at alle kan gjøre det, Fri mann/kvinne !!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.