Kategorier
Kajakk Uncategorized

Vinterpadletur fra Oslo til Tønsberg +

I dag er det akkurat et år til Erling og jeg har planlagt å dra på en lengere tur.. Hva er da bedre enn å ta en utvidet helgetur med kajakk langs Oslofjorden ? Vi starter fra Sjølflyhavna på Fornebu og padler så langt vi kommer på søndag. Vi legger opp til ca 35 km pr dag. I dag blir det bare en kort tur, fordi vi starter etter arbeidstid, men får fin trening i å padle og etablere leir i mørket.

Erfaringer, et sammendrag

Trasevalg: Strekningen fra Oslo til Hurum kan stort sett gjøres av alle som har gjennomført NPF grunnkurs/tilsvarende erfaring, selv om det er vinter. Bortsett fra krysningen over til Nesodden, så går ruten i hovedsak langs land, og det er mulig å bryte av hvis det skulle bli for kaldt/hardt. For strekningen fra Hurum over til Horten, som tar tre timer, bør nok kun gjøres når man er fortrolig med lange kalde økter, og kan håndtere det uforutsette.

Man skal også være klar over at når kroppen utsettes for langvarig kulde nedsettes hjernekapasiteten. Dette medfører  at det tar lengere tid å oppfatte kritiske situasjoner, OG reagere på disse.

Utstyr: Jeg har tidligere her på bloggen beskrevet det som kan være lurt å ha på seg og ta med seg. Jeg brukte det samme på denne turen. I helgen var temperaturen fra +1C til -2C og vind fra 0ms til 10 ms, samt noe snødrev. Her er noen kommentarer.

 • P&H Cetus HV kayak, perfekt
 • Werner Shuna padleåre, perfekt
 • Kokatak Expedition tørrdrakt, fungerte meget bra
 • Kotak padlehansker, fungerte bra, men skal du være på vannet i nesten fire timer, så bør du ha hele hansker (ikke slitte og hullete som jeg hadde), og et lag til utenpå for å beskytte mot vinden
 • NSR lange padlesko, fungerte bra. Pass på å få store nok sko !! Jeg hadde tykke ullsokker, og da ble størrelsen litt liten. Disse vil IKKE erstatte leirsko. Du vil få vann inn i padleskoene når du sitter i båten. Jeg hadde med Forsvarets marsjstøvler for bruk på land, som tar litt plass men fungerte veldig bra.
 • Silva kompasset var veldig kjekt å ha når vi ikke så land. Det er selvfølgelig lurt å kunne bruke kart og kompass. Noen liker elektroniske kart og gps for å navigere, ikke jeg. GPS bruker jeg kun til å følge med på distanse og fart. Snitt farten sydover og vestover, i vindstille og litt medvind vra ca 6,4 km/t. I motvinden, ca 5 km/t (5-6ms)
 • Hilleberg Saivo 4-sesongs 3-manns telt. Fungerte meget bra. Men det vil bli for trangt med tre stykker på vinterpadling
 • Thermarest NEOAir XTherm 4 sesongs oppblåsbart liggeunderlag vil bli anskaffet. XPED er et bra liggeundelag, men tar for lang tid å blåse opp.
 • Sovepose. Min syv år gamle dunpose med 40 døgn i året, var ikke varm nok. Anbefaler en fire sesongs pose. Hvsi du ikke føler deg varm og god om natten, vil du få redusert kapasitet over tid. Dun vs fiber er volum vs volum, og pris. Dun er varmt og pakker lite, men krever at du klarer å holde den tørr, HELE turen. Våt dun varmer dårlig. Fiber vil ha bedre varmeevne selv om den er våt.
 • Ortlib tørrbagger. Perfekt. Jeg fortrekker ikke større enn 15l. Det er mye lettere å pakke i båten, og du utnytter plassen bedre. Jeg foretrekker den tykke utgaven framfor den tynnere. Den tynnere går det fortere hull på, og da blir det vått. Jeg pakker tørr ulltrøye, bodlejakke (dunjakke) og skalljakke i en blå bag og tørr ulllongs, sokker og skallbukse i brun bag. Når jeg skal ha pause, er ferdig med turen, så napper jeg bare med meg disse og får på meg tørt tøy ila «et nanosekund». Må aldri nøle med å ta på tørt tøy. PASS PÅ Å ALLTID Å HA ET TØRT SETT !!
 • Padletøy. Jeg hadde en kort ulltøye under en langtrøye, lang ullstillong og ullundik samt tykke ullsokker. Dette holdt seg tørt gjennom hele helgen, og jeg hadde ikke behov for skifte. Når vi padlet i 5ms motvind i -2C, ble dette for lite. Neste gang tar vi med en ekstra lang ulltopp.
 • Vi fikk ikke bruk for Fjellduken på denne turen, men hadde vi måttet spise lunsj ute, hadde denne vært fin å ha for å beskytte seg mot været.
 • Vi hadde med to stk primuser, MSR Wisperlight og Optimus Mulitiful. Begge fungerte meget bra. Vi satte MSR in i teltet under frokosten for å tørke bort kondens fra telt og soveposer.
 • Briller. Vi fikk ikke bruk for briller på denne turen, men hadde vi vært nødt til å gå mot vinden i 10ms og snødrev, hadde dette vært et «må ha»
 • Mat. Du kan ikke spise for mye ! Vi spiste Real frokostblandinger (for forkost) og diverse middager for lunsj. Dernest lagde vi skikkelige middager, biff, laks, mm. Ja, vi hadde også grønnsaker, knaskegullerøtter. Mellom måltidene hadde vi både ferdigsmurte lefser og energibarer i luka foran cockpit, lett tilgjengelig. Jeg drakk vel ca en 1/2l energidrikk hver dag. Det er en balanse mellom å drikke TILSTREKKELIG, og ikke for mye for å unngå å gå tom, samt unngå å måte late vannet. Dernest drakk vi masse te, varm skjokolade og varm solbærsaft når vi var på land.

LYKKE til på DIN tur 🙂

Dag 4.

Etter en litt kald natt (for dårlig sovepose), en liten fottur og en god frokost kom vi oss på vannet ved 1030 tiden.

«Nå har jeg en følelse av velvære», var kommentaren da vi padlet avgårde, tett fulgt av Sunnmøringen; «da får vi en overraskelse».. Da vi kom ut i vinden, 9 ms fra siden, viste det seg at jeg ikke fikk ned senkekjølen på båten min. Båten ville bare gå opp i mot vinden, og det var jo feil veg. Jeg fant en lun vik på Hurum, fikk snudd båten på land og strammet opp strikken til senkekjølen. Det er aldri feil å vite hvordan teknikken virker.. Jeg har hatt denne P&H Cetus i fem år, og brukt den ca 40 dager i snitt i året, så litt slitasje må man jo regne med.

Vi forutsatte mot Holmestrand, og pick-up. Vinden var meldt 9-10 ms fra NØ. Når vi gikk vestover langs Hurumlandet var vinden roligere, og vi fikk den rett østfra, i ryggen. Skodda hadde lagt seg nedpå, så vi holdt Hurum på høyre side, deretter ble det en kort kompasstur til vi så Langøya. Denne passerte vi god fart på nordsiden og fortsatte på kompasskurs mot Holmestrand. Ettervert så vi også Holmestrand, hvor vi ankom ca 10min etter avtalt tid. Der ventet Sjefen selv, Margaret, med varm solbærsaft og varm bil.

En flott vintertur hadde kommet til slutt, og vi satte turen hjemover.

Dag 3.

Etter en hyggelig morgenstund og frokost her på Ranvikholmen børstet vi kajakkene fri for snø og la i vei mot Horten. Her møtte vi gamle kjente og hygget oss.

Etter en god pause fortsatte vi gjennom den flotte Hortenskanalen, gjennom småbåthavna før vi dreide nordover mot Ranvikholmen igjen. Nå hadde vi 5-6 ms i mot og litt sludd. Det ble tre og en halv time før vi var på teltplassen. Det var ganske så surt, så det var godt en hadde dobbelt ull på overkroppen, varm lue og gode padlevotter.

Før vi la ut på morgenen hadde vi laget en mat thermos med to porsjoner real turmat og en thermos med te. Sjelden har to mann fått i seg mat og te så raskt som da vi kom på land !!

Etter en sen lunsj tok vi oss en rundtur på øya. Det er en del fine teltplasser her, men ikke få mange fine steder og dra opp kajakken. Det er også en liten kystled hytte inne på øya.

I morgen er det meldt 9-10ms fra NØ. Da er planen og dra inn til Holmestrand og retur transport hjem.

Dag 2.

Da er vi kommet til Ranvikholmen syd av Tofte, 38 km på stille havblikk. Her fant vi en nydelig sørvendt teltplass innimellom noen furetrær. I dag hadde vi stekt laks med ris og creme freche,

Fredag morgen våknet vi på Steilene, friske og utvilte i syv-tiden og hadde «den gode samtalen» før vi stod opp, ordnet frokost og fylte thermos med varm te.

Selv om det ikke var veldig kaldt, bare et par minus, så går ting litt tregere nå om vinteren. Da er det godt å ha hode rutiner. Når alt er hvitt på bakken, er det greitt å vite hvor vi la tingene før vi la oss. Erling og jeg har padlet sammen i mange år, så samarbeidet mellom oss er sømløst.

Etter en kopp te i teltet blir det stille ved 2200 tiden

Dag 1.

Etter en drøy time var vi klar til å gå på vannet og starte turen sydover kl 1730. Vi hadde en fin tur over til Ildjernet med mørke og fikklett snødrev som seg innpå. Vi møtte også Stena Line på vei inn. Havet var flatt og vakkert og ca 2000 var vi på Steilene. Her fant vi en fin teltplass, fikk greitt opp teltet og en nydelig biff ble laget i forteltet sammen med ris, bearnaise saus og ris.

 

Det blir fort stille på slike turer og før 2200 senket roen seg..

 

Oppladning:

Det første vi gjorde var å skjekke været sydover. Sist helg varslet YR.no ca -10 C denne helgen. Da testet jeg soveposen en natt på verandaen for å se om den tålte minusgrader. Det gjorde den. Hva er værre enn ikke å få sove på tre dager fordi soveposen er for dårlig ? I tiden fram mot avreise ser værvarslet (Horten), i dag ganske så bra ut, rundt null grader, stort sett nordlige vinder, økende fra lørdag formiddag 4 m/s til 10 m/s på søndag etter lunsj. For oss betyr dette at vi går vestsiden av Oslofjors sydover, planlagt overnatting på Skogerholmen, området Filtvedt fredag og området Tønsberg lørdag. Søndag holder vi oss i ly av Tjømelandet fram til vi blir hentet. En annen  utfordring vi må ta hensyn til er isen. I dag ligger isen utenfor kajakklubben, og vi må regne med at det er is i lune viker sydover.

Vi bruker vanlige sjøkart fra Hovedkartserien, kart nr 4, 3 og 2. Andre velger andre løsninger. Jeg er mest fornøyd med 1:50 000 kart, og denne serien. Det gir tilstrekkelig oppløsning, jeg slipper for mye informasjon som jeg ikke trenger, og det blir færre kartblad. Jeg pleier å handle kart hos Nautisk Fritid, https://www.nautiskfritid.no/categories/sr-norge. Jeg har tidligere på denne bloggen beskrevet hvordan jeg kler meg, og hva jeg tar med meg av sikkerhetsutstyr. Hva ellers trenger jeg ? Dette er årets første overnattingstur, så jeg synes det er greitt med en pakkeliste. Jeg har tidligere laget slike, og tok fram den siste. Normalt vil en huske på det meste, men det er aldri feil å kontrollere at at man får med seg alt. Tro er jo bra, men kontroll er enda bedre…

 

 

 

Heldigvis er min kone, Margaret, svært forståelsesfull, så jeg kan legge alt fram i stua etterhvert som jeg finner det fram, for deretter å pakke det i bilen. Til forskjell fra fjellturer, så er ikke vekt et problem i kajakk, men volum kan være det. Jeg har derfor gått over til dunsovepose og lettvekts liggeunderlag (thermarest neoair, https://www.milslukern.no/product.html/thermarest-neoair-xlite). På primus siden har jeg vært svært fornøyd med MSR Wisperlight Universial. Her kan jeg brenne gass, renset bensin eller parafin. Selv om jeg TROR at primusen var i orden da jeg pakket den bort ifjor høst, så tester jeg den igjen før jeg drar. Har jeg også riktig dyse ift det bfrennstoff jeg skal bruke, gass, renset bensin eller parafin ! Tro er jo bra.. På Milsukern har vi et praktisk gryte-spisesett for to personer, https://www.milslukern.no/product.html/msr-quick-2-system. På matsiden har vi denne gangen valgt en blanding av Real Turmat for frokost og lunsj, og butikkmat som biff, laks og pastarett til middag. Kajakktur skal jo også være litt kos !!

Følg med, denne bloggen blir oppdatert utover helgen !

 

Ett svar til “Vinterpadletur fra Oslo til Tønsberg +”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.