Kategorier
Blogg Konkurranse Langrenn Uncategorized

Birkebeinertips: Sekk

Da er det klart for å se på det utstyret som er spesielt med Birkebeinerrennet, nemlig sekken! Hva er smart å putte oppi sekken, og hva slags sekk bør du egentlig ha? Her er våre tips.

Denne ble laget til 2016 utgaven, men det gjelder like mye i år.

Innhold i sekk:

Sekk er påbudt på alle Birkebeiner-arrangementene. Så om du synes det er håpløst eller ei, spiller ingen rolle, for sekk må du ha. Sekken må som kjent veie 3,5 kg så man kan like godt pakke med ting som også er nyttig. Påbudt innhold:

 • Vindtett jakke og bukse (med lange ermer/ben)
 • Tørt undertøy eller ekstra isolerende lag. Dette er uansett deilig å ta på seg når man kommer i mål.
 • Votter
 • Lue
 • Balaklava/buff/headover

Dette må altså være i sekken, men vi har noen tips til som kan være smart å ha med. For skjer det noe på fjellet så er tiden ødelagt, men det er fortsatt deilig å kunne komme seg videre. Og som sagt noe må man ha i sekken for å få den opp i 3,5 kg:

 • Ekstra trinse. I fellesstart så kan man være uheldig og at noen trår av trinsa på staven din. Mister man den så er rennet ødelagt. Har man med trinse derimot så går det ganske fort å bytte den og man kommer seg videre. Særlig på Triac og nye Swix staver som har skru-trinse er det veldig lett. Så har du små trinser kan det være lurt å sette på store trinser og ta med de små som reserve. (Triac trinse, vanlig Swix trinse)
 • Lighter hvis man har trinser som krever smelte-lim. For da kan man bare varme opp det limet som er der og ta på ny.
 • Klisterskrape til å skrape vekk smøring hvis det er helt feil. Klisterskrape 
 • Smøring. Man bør ha med diverse smøring ettersom hvordan det er meldt. Men særlig for de litt bakover i puljene som er helt avhengig av feste, kan det være lurt å ha klister på spray. Toko har mange utgaver (gul er fin som nød spray) evt Swix sin Universalklister på boks.
 • Strips. Plaststrips trenger du mest sannsynlig ikke, men de tar null plass. Skulle du være uheldig og at noe på sekken ryker har du da mulighet til å fikse det. Ryker reimen på staven kan du også klare å trikse dette til med strips.

Sekk innhold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valg av sekk:

Å finne en sekk som sitter godt er veldig viktig når man skal gå i 5 mil. Man bør ha en sekk man ikke tenker på i  det hele tatt underveis i rennet. Det er flere ting man bør se etter når man velger sekk:

 • Riktig lengde for din rygg. Ikke for kort og absolutt ikke for lang.
 • Bredden på skulderremmene skal passe deg. Går man med sekk hvor de er for brede for deg så vil de være i veien og gnage når du staker.
 • Det kan være lurt å ha en sekk med flere smålommer slik at man lett finner skismøring o.l. når man trenger det fortest mulig.
 • Det er kjekt med en sekk som har hoftereimer med lommer, eller en sekk som har skulderreimer med lommer. I disse kan du legge f eks gel.
 • Og ikke minst må den sitte godt på deg når du beveger deg. Det betyr at du faktisk må TESTE sekken med innhold, FØR du står på Rena.

Størrelsen på sekken kommer an på hva målet med rennet er. Enkelte velger å ha med mer tøy og mat fordi man skal være lenge ute, da kan det være lurt å ha en sekk på 16-20 liter. Men for de som skal fortest mulig over fjellet og bare har på seg sekk fordi man må, er det minst mulig som gjelder. Gjerne rundt 10 liter.

Noen eksempler på sekker vi selger:

Ospray Talon 11:

 

Skjermbilde 2015-03-09 kl. 21.27.28Sakset fra nettsiden vår:

Sekk for den aktive. Sekken har lav egenvekt og passer ypperlig til langrenn, sykling, løping og trening generelt.

Hoftebelte i nylonweb og strikkholder for hjelm, jakke el. i fronten. Mange lommer og detaljer som holder orden på sakene dine. Stretchsidelommer for vannflaske etc. Sekkene har selvsagt gjennomføring for drikkeslange.

Alle sekkene i Talon-serien har netting i ryggen som slipper til luft og gjør turen mindre svett.

Finnes i 2 str for de som er lange og ikke fullt så lange. Finnes også i større volum:

Talon 11 nettbutikk

Talon 18 nettbutikk

 

Osprey Tempest 9:

Skjermbilde 2015-03-09 kl. 21.33.57

 

 

Dette er damemodellen av Talon serien her med 9 liter volum. Dette er for damene som vil ha en sekk som sitter godt og er liten. Den har mye av de samme løsningene som Talon, men er laget for damers anatomi.

 

Tempest 9 nettbutikk

 

 

 

Swix Race X:

Skjermbilde 2015-03-09 kl. 21.40.37

 

 

Dette er Swix sin superlette Birken sekk hvor det ikke er noe tvil om hva den er laget for. For når man åpner sekken står det trykket inn 3,5 kg på en etikett. Sekken er lettere enn Ospray sine, men den sitter ikke like godt på ryggen min. Men mange liker at sekken skal være mykest mulig og da er denne veldig god.

 

Swix Race X nettbutikk

 

 

 

 

Dette er bare noen av sekkene vi har i butikk som egner seg veldig godt til Birkebeinerrennet. Vi har også noen igjen av vest-sekkene fra Salomon (XT Wings). Men velger du sekk med lukket front må du ha nr på utsiden slik at det er synlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.