Kategorier
Blogg Konkurranse Langrenn Uncategorized

Birkebeinertips 2015

Det er nå 20 dager igjen til årets hovedmål for de fleste langrennsløpere, Birkebeinerrittet! Så frem til Birkebeinerrennet kommer vi til å ha vår egen «serie» med tips her på bloggen.

Birkebeinerrenn dagen er da man vil at alt skal stemme, dette gjelder om man skal vinne, ta merke, slå kompisen eller bare gjennomføre. Uansett målsetning så skal trening, dagsform, utstyr, ski, smøring, ernæring og rennopplegg stemme. Alt du hever ett hakk vil gjøre at du får bedre tid/bedre tur.

Derfor kommer vi den siste tiden frem mot rennet til å hjelpe deg med det du trenger å vite før du står på start. Så følg med i tiden fremover.

Trening siste 20 dager.

Vi starter med det «kjedelige», nemlig treningen. Dessverre for noen så er det viktigste av treningen allerede gjort. Men selv om grunnlaget er gjort så kan man fortsatt trene seg helt totalt bort selv om formen er bra nå.

En bra regel før viktige konkurranser er at siste uken før konkurransen så er fokus å bygge overskudd. Så uansett om du har trent mye, lite, har vært syk, ikke trent i hele tatt så vill jeg tatt utgangspunkt i at Lørdag/Søndag 14/15 mars er målstreken for treningen. Siste uken er kun for å holde kroppen i gang og få overskudd. Frem til da ville jeg holdt treningen i tilsvarende syklus som man har hatt frem til nå. Er man «ny» og ikke gått så lange turer ville jeg tatt en skikkelig tur til helgen. Da for å teste ut hvordan kroppen reagerer på en lang tur og hva som funker av næring. Særlig det siste er viktig! IKKE gå i fella og bruk gel/barer på rennet som du ikke har testet før. Det er mange som har ødelagt rennet på den måten.

Forslag til trening siste uken:

  • Mandag: En veldig rolig dag, gjerne fridag.
  • Tirsdag: Gikk du ikke renn i helgen kan det være lurt å ha en intervall økt. Det er mange som liker dette på forskjellige måter. Noen liker korte men veldig harde intervaller feks stakeintervaller hvor man kjører 40s ek full gass, 20 sek rolig 5-10 ganger fortløpende. Så 10 min rolig og det samme en gang til. Andre liker å kjøre litt lengre sone 3 økter.
  • Onsdag: Ved renn i helgen er Onsdag fin dag å ha intervaller på. Men ved intervaller i går ville jeg tatt fri.
  • Torsdag: 1,5 time helt rolig uten noe som helst test av form. Kose seg på tur med fokus på teknikk.
  • Fredag: Fri
  • Lørdag: Full gass i rennet!

Hvordan man gjør dette trur jeg ikke har så mye å si. Dvs å ta det rolig siste uken er lurt, men om intervallene er slik eller slik og hvilken dag har nok mindre å si. Men det jeg er helt sikker på er at de siste 20 dagene har utrolig mye å si for psyken. Da særlig for de som ligger rundt merkekravet og raskere. Toppform har veldig ofte mye med psyke å gjøre. Legger man opp til et opplegg og ikke klarer å følge det av en eller annen grunn er det mange som knekker helt sammen. Man psyker seg da helt ned selv om kanskje ikke de fysiske forutsetningene er noe annerledes. Så skulle man bli syk, må jobbe overtid eller noe annet som kommer i veien så husk at det ødelegger mest sannsynlig ingen ting.

 

I de neste Birkebeinertipsene blir det mer om sekker, utstyr, hvordan pakke sekk, bekledning! Følg med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.