Kategorier
Langrenn Smøring Tester Uncategorized

Test: Salomon Skin

Jeg har over lang tid testet skiene som beskrives som «ski med god glid og godt feste på alle forhold». Det høres for godt ut til å være sant, kan Salomon Skin virkelig leve opp til omtalen?

Mange synes smøring er vanskelig, spesielt når man må frem med klistertuben. Og selv om Pølsa staker seg inn til seier i Holmenkollmasjen så er de fleste av oss avhengig av feste under skiene. Så når jeg leste om Salomon Skin i høst, tenkte jeg at dette måtte testes, noe jeg også har gjort. Jeg har gått MYE på skiene og har nå brukt de så mye at jeg føler jeg kan skrive en ganske så allsidig test. Alt i alt har jeg vel 50 mil på mine Skin-ski så langt i vinter.

Skin-skiene har samme konstruksjon som den vanlige Equipe RC serien med ski. Dette er en semi racing ski med god såle og racing spenn. Den blir naturlig nok tyngre enn en vanlig racing ski, men er vesentlig lettere enn konkurrenten Atomic Skintec. Salomon hevder selv at det er en smørefri ski uten lyd som gir godt feste og godt grep på alle fører. Noe som er en sannhet med modifikasjoner.

skingrip lang

I bruk:

Skin er den skien jeg har brukt desidert mest i år, jeg har til og med gått renn med skiene mine. Enkelt og greit fordi det er ikke alltid jeg orker å smøre med klister eller pese med smøring. Noen ganger er det deilig og bare klikke på seg skiene uten noe mer styr. Når det er kaldt og fin snø er det ikke noe problem med smøring, men som oftest er det ikke slik rundt Oslo.

Jeg har nå testet skien på alt fra -15 grader og nysnø, nullføre, isklister-føre og våt snø. Jeg har prøvd skiene på det meste enkelt og greit. Det jeg sitter igjen med er at når det er vanskelig å smøre fungerer Skin veldig, veldig bra. Du får et trygt og godt feste.  Jo kaldere og finere snø det er jo mindre egnet blir Skin. Du får feste, men det blir ganske så dårlig glid. For å ta det motsatte så er skiene helt rå når det er harde/isete spor. Da har man spikerfeste og god glid.

Skin glir ikke som en skikkelig og riktig plukket racing ski. Hvor mye dårligere kommer veldig an på føre og snøtype. Men for veldig mange så vil det på en del fører faktisk gli bedre enn med de skiene man har fra før. For når det er klisterføre og man legger klister på en tørrski så glir ikke det bra det heller. Dette er realiteten for veldig mange. Under slike forhold har jeg glidd i fra folk med topp racingski (tørrføreski med klister på) med mine Skin.

På zero føre vil en zero ski være bedre, men Skin fungerer også her. Så for folk som ikke går renn vil Skin være et bedre alternativ enn zero ski fordi Skin har et bredere bruksområde. Men for renn-ski på nullføre er zeroski fortsatt det som gjelder.

Hva er så negativt med Skin skiene? Det mest negative med Skin er glid på løse/kalde forhold. Da blir de ganske trå. Det merker man godt både i føring av skien og når man sitter og glir. Uansett vil Skin alltid gli dårligere enn en riktig smørt racing ski. Det kommer man ikke unna, men så er det jo ikke pga glid man kjøper Skin heller. Noe annet er at det kommer jo litt lyd fra skien. Man hører at man har fell under skiene, på noen fører mer og på andre fører nesten stille.

Pimp My Skin:

Det er ting man kan gjøre for å få Skin-skiene til å gli bedre og ikke minst bli bedre å føre. For det første så finnes det en fell med kortere hår man kan sette på (må gjøres i butikk). Da bytter man ut den gule Skingrip+ til en svart Skingrip fell. Da merker man med en gang at skien glir bedre, men ikke minst så blir den veldig mye lettere å føre. Feste er fortsatt veldig bra, men har man en stiv ski så må man tråkke til litt ekstra for å få samme feste, naturlig nok.

DSC_0180

 

 

 

Man kan også slipe Skin-ski. Vi gjør dette på Milsluker’n så du kan få den samme gode slipen på Skin-skiene som man har på sine vanlige ski. Selv går jeg med MK-blå på mine og er veldig godt fornøyd med dette.

Siste tipset er å børste inn pulver i fellen. Både for bedre glid, men like mye for å hindre ising. Skal sies at det er svært sjelden problemer med ising på Skin-skiene, men det blir enda mindre med litt pulver i pelsen.

Konklusjon:

Skin er en ski alle bør ha i mine øyne. Men av forskjellige grunner:

  • Turgåere: For de som bare går på tur i marka er Skin helt overlegent! Da får man stort sett alltid feste, og skal man være ærlig så er glid stort sett ikke hovedfokus. De fleste fører ikke skiene i like stor grad og mange kan ikke smøre. Da er Skin helt topp, og hvertfall på de førene som de ellers ikke hadde hatt bra ski i hele tatt. Turgåeren bør ha en ski for Blåextra-føre, og Skin ski for alt annet.
  • Mosjonisten: For turløperen som trener på ski og har som mål å gjennomføre Birken er Skin en bra treningsski. De fleste av disse har gjerne en «allround-ski» som er rennskien og noen treningsski. Skin er et topp redskap for å komme seg ut på trening rett før og etter jobb. For mange av disse vil også Skin kunne være et alternativ på skikkelig vanskelige fører i Birken. Når man står i puljene langt bak så er Birken ofte noe dritt å smøre til. Da vil i mine øyne faktisk Skin kunne være en god ski. NEI, man glir ikke like godt, men for denne gruppen så er feste viktigere enn glid for å komme igjennom på en god tid.
  • Merkejegeren: Dette er slik jeg har behov for Skin-ski. En topp trenings-ski før og etter jobb, og når det er vanskelige forhold. Man har kunnskapen til å smøre godt, men det er ikke alltid tid til å gjøre dette. Skitrening i vanskelige forhold blir da veldig lett og raskt. Men for merkejegeren er ikke Skin noe man i utgangspunktet bruker i årets hovedmål. Da er Zeroski, klisterski og kaldføre ski raskere med riktig smurning.

Som dere skjønner ser jeg Skin som et alternativ alle faktisk bør ha. Selv har jeg de ALLTID med på trening. Selv når jeg har brukt mye tid på å legge klister og glider skikkelig har jeg de med. For bommer jeg skikkelig kan jeg bare snu, dra ut Skin skiene av skiboksen og få meg en bra tur likevel. Og nå som det nærmer seg Påsken er dette en knallgod ski.

Fordeler: Godt feste på de fleste fører, og stort sett kongefeste på de forholdene man sliter mest med feste. Ingen tid brukt til å smøre.

Ulemper: Glir dårligere spes ved kaldt og løse forhold. Tyngre å gå på.

Pris: 3990,-

Lengder: 188, 196, 201 og 206

Nettbutikk: Milslukern.no

 

 

5 svar til “Test: Salomon Skin”

Mine salomon med skin fungerer svært dårlig. Skinnet sitter etter min mening for langt fram, slik at man må søke feste med tåspissen, altså lene seg fram for å få noenlunde feste. Dessuten lugger de i startfasen av en utforkjøring.

Hei
Har akkurat hatt første tur på Salomon skin ski. Gledet meg, men det bare lugger.

Der var slush føre, men der skal de tåle ?

Hva anbefales å gjøre da ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.