Kategorier
Tips

Fordeler med ull av Ulvang

Ull – naturens valg! Ute i naturen er det naturens egne råvarer som egner seg best. Mange har prøvd å etterligne ullens gode egenskaper – uten hell. Ull er en utrolig råvare som har blitt brukt i generasjoner. Ull varmer og engasjerer. Bruken av ull er basert på sterke norske tradisjoner da ull har vært viktig for det norske folk i generasjoner. Her er syv gode grunner til å velge ull:

Ull holder deg tørr

Ull kan absorbere rundt 30 % fuktighet av sin egenvekt uten at plagget føles vått. Når fuktigheten absorberes, vil ullen generere varme. Denne varmen gjør at ullen føles behagelig også når den er våt eller du er svett, og det er kaldt.  Samtidig puster ullen, noe som gjør at du ikke blir overopphetet. Har du et vindtett lag over, f. eks i et syntetisk materiale, må det puste for å slippe fuktigheten videre ut. Hvis du svetter enormt vil nok et syntetisk materiale som transporterer fuktighet være et bedre valg, om du kommer deg i dusjen med en gang. Alternativt kan du bytte til en ulltrøye mens du venter på å komme deg i dusjen.

Ull holder deg varm når det er kaldt og kjøler deg ned når du er varm

Fibrene i ullen reagerer på forandringer i kroppstemperaturen din og regulerer temperaturnivået ved kulde og varme – akkurat som kroppen din gjør. Ullen har en unik isolasjonsevne som skyldes måten selve fiberen «coiler» seg og gir spenst, som du vet er det luft som isolerer og sørger for varme. Men tynnere ull egner seg også til sommerbruk. Når det er varmt vil ullens evne til å absorbere fuktighet gi en svalende effekt i kroppstemperatur tilsvarende 4 grader Celsius. Ullen vil også ikke klebe seg til kroppen på samme måte som syntetiske materialer og bomull; som igjen vil gi en større følelse av velbehag.

Ull reduserer svettelukten

Svette i seg selv har ingen lukt; det er bakteriene som dannes over tid som lukter. Disse bakteriene trives dårlig på ullens overflate nettopp fordi den ikke kollapser når den blir våt. I tillegg absorberer ull raskt fuktighet som svette for så å slippe den ut når den får tørke – og det kan du gjøre ved å lufte den. Derfor vil du merke mye mindre svettelukt på ull enn på syntetiske fibre.

Ull er lettere å holde rent og er selvrensende

Ull er et naturlig materiale som ikke så fort blir skittent. Selv om ullplagget er gjennomtrukket av svette, trenger det ikke vaskes, men kan like gjerne henges opp til lufting og tørk. Får du møkk på, så pass på å børst av eller skyll det området som er blitt skittent så fort som mulig, for hvis flekken først trekker inn er den vanskelig å fjerne. Alle ullplagg kan vaskes i maskinen på ullprogram. Husk eget vaskemiddel for ull. Ikke hør på de firmaene eller andre som påstår at du helt greit kan bruke vanlige vaskemidler. De inneholder ofte skadelige enzymer og har feil pH verdi. Du vil vel at ulltøyet ditt skal vare så lenge som mulig?

Ull er tryggere og mer brannsikkert

Ull er den minst brennbare av alle naturens fibre. Stoffets struktur er avgjørende for hvordan et plagg brenner, men også selve fiberen vil ha en stor betydning. Tett-vevde eller tett strikkede klær i ull vil ikke gi stoffet tilgang på oksygen, og vil derfor fort slukke av seg selv. Det at ullfiberen har absorbert fuktighet fra luften og antagelig også fra kroppen din, gjør at vanninnholdet vil være høyere. Fuktighet og ild trives dårlig sammen. Mange syntetiske materialer er behandlet med brannhemmende kjemikalier, og disse er problematiske for miljøet.

Ull er et grønt valg

For tiden foregår det en diskusjon om hvilke fibre som er «mest grønn». Hvis man baserer seg på informasjon fra de som bruker såkalte LCAer (Life Cycle Assessement), som stort sett kun dekker noen parametere og kun fram til fiberen er blitt garn, så har ull en tendens til å falle gjennom. Da er det resirkulert plast som vinner. Men som du sikkert forstår, syntetiske materialer behandles ikke bare med brannhemmende kjemikalier, men ofte med både anti-bakterielle og ikke minst fluor-basert behandlinger som er svært problematiske. Dette teller ikke med i disse regnskapene. Det teller heller ikke at ull vaskes sjeldnere, at vi beholder ullklærne våre lenge eller at de ikke bidrar til mikrofiber problemet – en miljøutfordring som har eksplodert i ansiktet vårt de siste årene. Ull er også en av verdens «minste» fibre, dermed bidrar ikke ull til økningen i forbruksvolum. Som faktisk er vår tids største miljøutfordring. Det grønneste valget er å velge fleksible og gode klær!
Ull er av de mest miljøvennlige fibrene vi har – Den kan til om med komposteres!

Ull er behagelig å ha på seg

Ull kommer i ulike varianter – noen mykere enn andre. Merinoull regnes å være et av naturens mykeste materialer og er helt kløfri; det brukes ofte i plagg som skal være tett på huden. Ull former seg etter kroppen og verken krølle eller rynker særlig. Når det gjelder norsk ull, så har den tradisjonelt klødd mer enn merinoull, men den har en styrke og en spenst som slår merino. Nå jobbes det med å utvikle nye garn av norsk ull som er mykere, selv om de aldri vil nå opp mot merinoens mykhet. Men så passer også forskjellig ull til forskjellig ting! 

Skrevet av Ulvang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.