Kategorier
Blogg Langrenn Tester Tips

Roadline – Swix med egen stav for rulleski

Vi er ferdig med våren for i år, og er godt i gang med sommeren og sesongen for rulleski. Så hva passer ikke bedre enn en test av den nye rulleskistaven til Swix?

I fjor kom Swix med en helt ny stavserie som erstatter den gamle stavserien med CT-staver. Den nye stavserien heter Quantum, og skal være staver på nivået under toppmodellen Triac, både når det gjelder pris og standard. Min erfaring etter å ha prøvd Quantum stavene, er at forskjellen mellom toppmodellen og andre alternativer aldri har vært mindre.

Swix har tilbudt seks ulike alternativer i Quantum stavserien. Racingstaven Quantum 1, er det beste alternative når det gjelder egenskaper, men den er også betydelig dyrere enn den enkleste staven, Quantum 6. Nytt av året er at Swix har lansert en helt ny rulleskistav, med teknologien bak Quantum stavene.  Denne staven heter Roadline, og kommer i tre forskjellige alternativer (Roadline 1, 2 og 3).

Roadline stavene har mange likhetstrekk med Quantum stavserien, men skiller seg fra på noen områder. Roadline har en høy slagstyrke, som gjør at de skal tåle den harde asfalten bedre, og det skal mer til før stavene knekker. Swix har forsterket den nedre delen av staven med kevlar. Dette er det samme materialet som blir brukt i karbonrulleskiene til Swix, og det er også et material som blir brukt i skuddsikre vester og hjelmer. Denne forsterkningen nederst i staven bidrar til at Roadline stavene får en litt annerledes pendel enn Quantum stavene. Jeg opplevde denne forskjellen som minimal, men stor nok til at man skjønner hvorfor det ikke er en toppmodell for konkurranse.

Roadline stavene er også litt mindre stive enn Quantum 1 og Triac 3.0, som man ser i tabellen nedenfor. Men dette kan være en fordel på rulleski, fordi responsen fra asfalten er betydeligere hardere enn fra snø. Dette gjør at stive staver kan øke sannsynligheten for å dra på seg belastningsskader. Jeg har selv slitt med senebetennelse i albuen etter å ha vært for ivrig i overgangen mellom ski og rulleski på våren. For meg har det hjulpet å bruke mindre stive staver på rulleski. I tillegg er mitt inntrykk at det skal mer til at mykere staver knekker, noe som kan fort skje på rulleski. Roadline 2 og 3 er laget for å tåle enda mer, men disse er også tyngre. Swix skriver på sin hjemmeside at de nesten skal være umulig å brekke. Disse stavene er også rimeligere, som gjør de veldig aktuelle som treningstaver og for rulleskiløpere med mindre kraft i stavtaket.

Roadline 1 kommer med samme stroppsystem (TCS) og trinsesystem (TBS) som Triac og Quantum 1, 2 og 3. Det gjør overgangen mindre fra å bruke Roadline stavene på rulleski til Triac og Quantum på vinteren. I tillegg gjør TBS systemet det lett å bytte pigger hvis de brekker. Roadline 2 og 3 stavene leveres med PCU håndtak, noe som bidrar til at stavene blir litt tyngre enn Roadline 1. Bildet nedenfor viser forskjellen på et TCS- og PCU stroppsystem.

Min erfaring med Roadline 1 staven er positiv, og jeg mener rulleskistaven er et godt supplement i stavporteføljen til Swix. Roadline har litt dårligere pendel, og er litt tyngre enn de beste stavene fra Swix, men staven er godt tilpasset egenskapene en rulleskistav trenger. Jeg mener staven er optimal for mosjonister, og satsende skiløpere yngre enn senior alder, da ofte holdbarheten på staven har mer å si. I tillegg vil jeg trekke fram at man nesten kan kjøpe to Roadline 1 staver for prisen av én Triac 3.0 stav. Staven funker så klart også bra for satsende seniorløpere, og da spesielt på rolige turer, og for å bruke en litt mykere stav som kan forhindre belastningskader i armene. Roadline 2 og 3 er perfekt for rulleskiløpere som vil ha en litt rimeligere stav, som skal nesten være umulig å knekke.

Kjøp staven her:

Her kan man lese et tidligere blogginnlegg om «stakearm»:

http://www.milslukernblogg.no/2015/02/har-du-stakearm/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.