Kategorier
Ambassadør Blogg Sykkel Uncategorized

Langsua rundt på sykkel

Sykling er ikke bare en fin aktivitet for trening og konkurranser. Sykkel gir også fine turmuligheter, og har du en terrengsykkel, så kommer du over store områder også i fjellet. På forsommeren syklet vi en fin tur rundt Langsua nasjonalpark. Her deler vi tips og rutebeskrivelse her for inspirasjon til andre.

Langsua nasjonalpark ble opprettet i 2011. Området er også kjent som Gausdal Vestfjell, Jotunheimens forgård og Huldreheimen. Fjellområdet er avgrenset av Synnfjell i sør, Espedalen i øst, Jotunheimvegen i nord og Valdres i vest. Det er flere store hytteområder rundt Langsua, og en turbeskrivelse kan kanskje inspirere flere til å ta en sykkeltur fra hytta i sommerferien. Siden det er en rundtur, så er det også enkelt å kjøre til et passende sted på runden og ende opp på samme sted.

Turen går hovedsaklig på grusveier uten særlig trafikk, men du kommer også inn på noen korte stipartier og litt asfalt. Mesteparten av asfalten er i Espedal som ikke er særlig trafikkert. Samlet er turen på 220 km, så for de fleste er det behov for en eller to overnattinger underveis, selv om noen kan ta det som en utfordring å sykle hele runden i ett. Det er flere hyggelige overnattingssteder langs turen. Overnattingen er også noe av sjarmen ved turen.

Her er et GPS spor og kart for hele turen:

https://www.gpsies.com/viewStages.do?fileId=laakswdltuupccbs

Vi startet på hytta vår på Synnfjell og syklet langs Vestfjellvegen og videre langs idylliske Dokkvatnet og Dokkelva til Liomseter. Liomseter er en av de hyggeligste turistforeningshyttene, og her er det fint å ta en stopp både for en vaffel eller overnatting dersom det passer inn på turen.

På Liomseter stopper veien, og det går videre på sti til Revsjøen. Det er noe trilling første del av stien, men den er sykkelbar når man kommer litt opp i bakkene fra Liomseter. Uansett er det ikke mer enn ca 6 km til Revsjøen, så det er ikke uoverkommelig å trille hele veien.

Videre fra Revsjøen går det på fine grusveier forbi fine fiskevann til Svatsum i Espedal. Det siste stykke mot dalen går det mye nedover. På Svatsum passerer du en av turens få kolonialbutikker. Fra Svatsum går det bratt oppover Espedal til Espedalsvannet,  og videre langs vannet mot Ruten Fjellstue. Både på Ruten og på Dalseter er det overnattingsmulighet.

Fra Ruten syklet vi en kort sti ned mot vannet Olstappen. Fra Olstappen går det videre mot Jotunheimvegen.

Etter å ha kommet inn på Jotunheimvegen går det først en del oppover før du kommer inn på slake veier gjennom et åpent fjellområde og med noen store vann og mye stølsdrift. Ved vannet Vinstra passerer du Haugseter som også har overnattingsmulighet.

Fra Bygdin går det fort over Båtskaret og ned til Beitostølen med mange overnattingsmuligheter.

Fra Beitostølen går det på seterveier og du passerer flere setre med aktiv seterdrift. Veiene er forbundet med noen korte stipartier. Stiene fra Beitostølen er litt knotete, og det kan lett bli litt trilling. De er imidlertid korte, og det tar ikke mye ekstra tid å trille disse. Beitostølen hadde nok tjent mye på å tilrettelegge de korte forbindelsesstiene mellom seterveiene for syklister. Da hadde et kjempeflott sykkelterreng blitt mer tilgjengelig fra Beitostølen.

Turen går videre til Yddin. Langs Yddin har hytteforeningene kloppet og laget en fin sykkelsti på sørsiden av vannet og over til Yddestølen.

Fra Yddestølen går det på fine seterveier over mot Bjørhovd og forbi Tangen ned til Etnedal. Her venter en lang bakke før man er tilbake på Synnfjellet og har syklet hele runden. Valdres friluftsråd har planer om å tilrettelegge stien mellom Svarthamar og Lenningen for sykling. Blir dette noe av, så blir rundturen rundt Langsua enda finere.

Utstyr:
På en slik sykkeltur er det et poeng å ha med minst mulig, Vi fikk med alt av skift og utstyr i hver vår Osprey Talon 11 sekk. Link til butikk. Dette er sekken vi bruker på alt av dagsturer og i Birken. For å få plass til alt i en så liten sekk, så må mesteparten av skifteklærne på kvelden også kunne fungere som ekstraklær på turen. En Norrøna Fjørå shorts Link til butikk fungerer både på kvelden og som overtrekk over sykkelshortsen hvis det blir kaldere enn ventet. En ull t-skjorte varmer mer enn en i bomull. Jakken bør også være ekstrajakke på syklingen.

Vi har hver vår variant av Scott Scale sykler og er fornøyd med det. Ta med litt verktøy, slange og ekstra kjedelås. Orienteringen underveis blir mye lettere med en sykkelcomputer med kartvisning. Vi har brukt en fra Garmin som har fungert bra i mange år nå.

Overnattingsmuligheter:
Det er flere overnattingsmuligheter underveis. Her listes noen muligheter:

Spåtind Sport hotell
Liomseter
Ruten Fjellstue
Dalseter Høyfjellshotell
Haugseter
Bygdin Høyfjellshotell
Radisson Beitostølen
Yddin Fjellstogo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.