Kategorier
Kajakk Uncategorized

Milslukern ønsker deg velkommen til padling i den kalde årstid !

Høst, vinter og vår kan gi mange flotte padleopplevelser. Lyset er ofte magisk, roen er stor og du har fjorden nesten for deg selv. Det er få båter på vannet, enda færre ukyndige båtførere. Skaff deg kunnskap om vinterpadling

Nå som vinteren snart banker på døren, så tar vi fram denne, og felere blogginnlegg om padling i den kalde årstid. 

——————————————————————————-

Vinterhalvåret er preget av mindre dagslys og kaldere vær. Mange har da kajakken sin parkert fram til sol og sommer igjen kommer fram. Slik trenger det ikke å være, hvis du tar tilstrekkelig hensyn til årstiden. På bloggen vil vi gi deg noen tips slik at du på en tryggere måte kan ha glede av vinterpadling.

Dette er ikke en komplett guide for padling i Arktis, men noen enkle tips til de av våre venner som ønsker å utvide padlesesongen til også å omfatte den «kalde» årstid, i kystnære områder. Eksepedisjonspadlerne har andre fora når de ønsker å padle Norge på langs.

Først og fremst vil vi anbefale deg aldri å padle alene !

Vær trygg på å komme deg opp i båten hvis du skulle velte. Du må kunne komme deg opp i kajakken alene ! Dette være seg ved hjelp av årepose, Cowboy redning eller eskimorulle. Det er også lurt å trene på kameratredning. Tips om dette kommer i Bloggen.

Ha med deg tørt tøy, varm drikke og mat, samt mobiltelefon og kredittkort til Taxi. Pratiske tips om vinterpadling kommer i Bloggen.

Sjekk værmelding og gi deg ikke utpå mer krevende forhold enn du behersker. Vær oppmerksom på at vind forsterker kulde dramatisk. Vann og vind kan ha en lammene effekt på din evne til å bruke kroppen og det å tenke rasjonelt. Værmelding må du hente selv, pass på at du sjekker der du skal padle, ikke nærmeste by. Det er forskjell på vinden på Vækerø og Ildjernet.

Kle deg slik at du tåler å falle i vannet, men ikke kle deg slik at du svetter før du starter. Fra NPF sitt HMS hefte:

«Nedkjøling (Hypotermi) er definert som kjernetemperatur målt til under 35 grader hos mennesker. Graden av Hypotermi deles inn i mild, moderat og alvorlig. Nedkjøling er farlig fordi det kan gi for dårlig oksygeneringav hjernen og føre til bevisstløshet. Da kan ikke pasienten ta vare på seg selv og egne luftveier. Nedkjøling kan dessuten gi hjerterytmeforstyrrelser og hjertestans.

Nedkjøling oppstår når vi ikke kler oss etter de forholdene vi padler i på stedet. Årsaken er at vi ikke har kledd oss på en slik måte at vi har hindret nedkjøling. Dette skyldes som oftest for dårlig bekledning i kombinasjon med økende vind og bølger, selv på korte turer.»

 

På denne turen brukte vi følgende båter:

P&H Cetus, se: http://www.milslukern.no/product.html/ph-cetus-hv-ny-design?category_id=584

Rebel, Greenland, se: http://www.milslukern.no/product.html/rebel-grennland?category_id=584

Flere guider:

-Noen tips om hvordan man skal kle seg for vinterpadling.

-Noen tips til hva man bør ha med seg for vinterpadling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.