Kategorier
Ambassadør Blogg Langrenn Tester

Fischer Speedmax Classic sko.

I forkant av denne sesongen har Fischer kommet med en ny toppmodell i karbon for klassisk – Speedmax Classic.  Den var tilgjengelig i World Cup i fjor, og nå er den også tilgjengelig for vanlige skiløpere. Vi har hatt gleden av å bruke denne skoen på skitreningene og renn i starten av denne sesongen.

Speedmax Classic er klassiskbroren til Speedmax Skate som ble lansert for vanlig salg før forrige sesong. Den store forskjellen mellom karbonskistøvler og vanlige skistøvler er at yttersålen, mellomsålen og den stabiliserende hælkappen er laget som en helhet i karbon. Den store gevinsten er at skoen blir mer stabil. Særlig ved staking og utforkjøring. På kjøkkenvekten hjemme er Speedmax marginalt lettere enn Carbonlite som er den forrige toppmodellen til Fischer. Vekten var 330 gram mot 337 gram på Carbonlite.
Vi mener den viktigste egenskapen ved en god klassisksko er at den skal være god å ha på foten. Vi har mange timer i skoen, og da er det viktig at den ikke klemmer eller trykker noe sted. Skoen skal samtidig sitte stramt for å gi god kontroll på skiene. Utfordringen for produsenten blir da å finne en passform som både er behagelig å ha på samtidig som den gir god kontroll. Den andre avveiningen er stivheten på sålen. En stiv såle som på en skøytestøvel gir bedre kontroll utfor, men til en klassisksko skal man også ha nok fleksibilitet til å ha en rullende bevegelse til å gi kraftoverføring i diagonalfrasparket.
Vi synes begge at Fischer har truffet veldig bra her. Dette er den beste skoen vi har hatt. Fischer leverer skoen med to såler med forskjellig tykkelse der forskjellen er omtrent en halv størrelse for at alle skal finne en sko som passer til sin fot. Speedmax føles litt videre enn Carbonliteskoen, og den har vært behagelig fra første stund, samtidig som den sitter veldig bra. Det har ikke vært noe ubehag selv på lange turer. Sammenlignet med Carbonlite liker vi passformen på Speedmax bedre. Har du prøvd Fischer tidligere og ikke likt passformen, bør du allikevel gi Speedmax en sjanse.
Det er allikevel på ski du merker den største fordelen ved Speedmax skoene. Den helstive hælkappen gir en veldig stabil sko ved staking og utforkjøring. Ved langvarig staking er denne skoen veldig behagelig, og man blir mindre sliten i ankelleddet. Skoen gir god kontakt med underlaget, og det er enkelt å få til et bra fraspark i diagonalgangen.
Utstyrsprodusentene har vært flinke til å lansere stadig nye toppmodeller som løfter prisnivået i forhold til forrige modell. Slik er det også med Speedmax Classsic, veiledende pris er 5.800 kroner. Dette er mye penger for skisko, og vi kan ikke gi noe klart svar om det er verdt å betale så mye for skisko, sammenlignet med tidligere toppmodeller. Du vil imidlertid få en klart bedre sko ved å betale mer. Særlig for skiløpere som staker lange turer, kan det være verdt den ekstra prisen.

Skoen kan du kjøpe hos Milslukern eller på nettbutikken vår: Milslukern.no

Testet av Erling og Håvard Moseby

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.