Kategorier
Uncategorized

Garmin Forerunner 735XT

Jeg har testet Garmin sin siste multisport klokke Forerunner 735XT og du kan her lese om min mening om klokken.Det har skjedd MYE med multisport klokker de siste årene. Jeg synes ikke det er lenge siden vi var sjukt fornøyd med enten en klokke på størrelse med en liten murstein eller GPS klump på armen. Alt har blitt bedre på kort tid: batteri, funksjoner, størrelse, vekt og programvaren til å analysere økten. Av de 3 store på pulsklokker så er det liten tvil om at Garmin har vært mest frempå i det siste og kommer med nye modeller tettest. Polar har ikke kommet med noe særlig nytt siden V800 og Suunto siden Ambit 3. Fra sistnevnte venter det er stor lansering i august som vi kommer tilbake til.

Pr dags dato er det altså Garmin som har den/de nyeste topp-klokkene for sportsbruk og her har jeg sett på det jeg synes er det viktigste.

735 klokka er egentlig en ny serie hos Garmin. Den fortsetter med funksjonene/bruken til 9xx serien, men putter det inn i 6xx serien sin innpakking. Så man har en multisport-klokke som er noe nettere enn de litt klumpete 9xx klokkene og vesentlig nettere enn Fenix 3. Dette var en STOR fordel for min del. Med litt små håndledd og at jeg bruker den mest til terrengsykling er dette en kjempefordel. Der jeg på Fenix hadde litt problemer med at den gnagde/gnisset på armen har 735 vært en drøm å ha på. Jeg merker knapt at klokka sitter på.

Funksjoner:

De fleste funksjonene på klokken kjenner man igjen fra andre Garmin produkter, men de har her klart å legge det inn i en klokke. Du har de fleste funksjoner man trenger og ikke trenger. I ikke trenger er for eksempel Strava Suffer Score underveis. Mye mulig mange bruker dette, men selv ser jeg på det som en litt tullete info. Selv skulle jeg gjerne ha sett at det var Live Strava muligheter isteden.

Det er derimot noen nyheter som jeg ikke har hatt før som jeg synes er spennende:

  • Mulighet for å koble til Varia Vision. Dette er en enhet du monterer til brillene dine slik at du får infoen i glasset. Her kan man også få info fra radaren Vario. Jeg har ikke prøvd noen av de, men det høres supert ut og virker å gjøre sykkelturen sikrere. Særlig Varia Vision vil være smart med 735 hvis man ønsker å bruke pulsmåleren som er innebygget i klokka.
  • Pulsmåler innebygd i klokken. Dette er ikke noe nyhet for denne klokken, men første gang jeg har prøvd det over litt tid. Mer om dette under.
  • Pulsmåling 24/7. Man har hele tiden mulighet til å se hva man har hatt i puls siste 4 timer. Hvor nøye det er skal jeg ikke si for mye om. (Virker helt greit). For min del så er det ikke så viktig om den viser 44 eller 47. Det som er kjekt er at man hver morgen kan sjekke. Da har man et greit forhold til hvilepulsen i perioder man trener mye uten at det er styrete. Dette er noe jeg har blitt ganske så avhengig av mens jeg har hatt den.

Aktivitet

Når man skal ut på tur velger man hva slags aktivitet man skal ut på. Det ligger mange forhåndsdefinerte idretter inne eller man kan lage sin egen. Driver man med multisport så har man selvsagt mulighet til å få for eksempel svømming, sykkel og løp inn på 1 økt. Ikke noe nytt, men smart for de som skal begynne med eller driver med triathlon.

Må være så ærlig at svømmefunksjonene har jeg brukt lite. Vi prøvde det litt, men klokka kjenner nok ikke igjen svømmestilen: kaving. Så her har jeg ikke så mye å komme med da jeg svømmer nærmere som en stein enn fisk.

På sykkel derimot har jeg brukt den mye og her fungerer den veldig godt og har mulighet for tilkobling av det meste. Som for eksempel ANT+ wattmålere, kadensmålere, Vario radar, Vario lys, Virb kamera. Det er 3 ulemper med klokka til sykling for min del:

  • Ha klokke på armen når man sykler er litt upraktisk og fester man den til styre fungerer naturlig nok ikke den innebygde pulsmåleren.
  • Det er ikke barometrisk høydemåler så målingene underveis på turen kan være ganske så feil
  • Ikke Live Strava. Dette er nok ikke noe minus for de fleste, men jeg synes det er gøy. Hadde klokken hatt dette og man hadde hatt Vario Vision da hadde det vært en killer i skogen 🙂

Til løping fungerer den utmerket naturlig nok og har alt av funksjoner man ønsker i en god løpeklokke. Bruker man løpe eller TRI beltet får man også tilgang til løpedynamikk som er morsomt å se i etterkant fra økt til økt.

Pulsmåling:

Hvordan pulsmåling på håndleddet skulle fungere må jeg si jeg var litt spent på. Etter noen økter med sammenligninger sitter jeg vel egentlig igjen med svaret: helt ok.

Jeg koblet opp Garmin Edge 520 med nytt pulsbånd for å teste i mot 735. Tar her utgangspunkt i 2 av øktene:

Test 1:

Jeg syklet her 3 timer hvor jeg prøvde å variere litt ekstra for å se hvor godt pulsmåleren hang med.

På Edge med bånd hadde jeg snitt på 131 og maks på 170. Mens på 735 136 i snitt og 178 i maks. Noe jeg syntes er litt mye forskjell i snitt på 3 timer.

Test 2:

Her var jeg nesten ute i 4 timer og viser noe av det samme. På edge 127 i snitt og 180 i maks, 735 hadde 132 i snitt og 167 i maks. Her kan dere se pulsgrafene fra den siste turen:

Egde 520 med bånd
Egde 520 med bånd

 

Forerunner 735
Forerunner 735

For meg virker det som om måleren viser ganske så korrekt, men at den ikke følger pulsen like raskt ned igjen som med bånd rundt brystet. For når jeg sykler sakte oppover følger de hverandre mer eller mindre helt likt. Derimot henger 735 litt lengre før den går ned like mye som Edgen med bånd. Nå er ikke dette noe stort problem når man for eksempel skal løpe intervaller etter puls, men skulle ønske den var litt «kjappere». Nå kan du koble til pulsbelte til 735 også og måleren på håndleddet er ikke i veien. Så uansett så er det topp at måleren på håndleddet er der. Da til trening og ikke minst måling av puls resten av dagen. Er du derimot veldig nøye på at pulsen er helt riktig ville jeg nok brukt brystbeltet til trening med mye opp og ned i puls.

Smartklokke:

Garmin smart

Med appen får man også koblet den opp mot telefonen og her fungerer Garmin klokkene utrolig godt. Det er enkelt å sette opp og fungerer veldig godt. Da får man varsler fra sosiale medier, mail, meldinger og innkommende anrop opp på skjermen. Helt topp både på trening og på jobb. Her har nok de siste software oppdateringene hjulpet for dette er mye mer stabilt enn når jeg hadde Fenix3/Forrunner 920. Det gjelder Garmin Connect og opplasting av økter også. Alt virker mer stabilt enn for et halvt år siden. Så tommelen opp for det.

Bruker du Strava kobler du også enkelt og greit Strava kontoen mot Garmin Connect så går alt av seg selv. Eneste du gjør er å gå inn på Strava og skrive det du evt måtte ønske i ettertid.

Konklusjon:

Så langt er dette nok den beste pulsklokken jeg har hatt og dette da uten å ha brukt en del av funksjonen til Vario. Den er lett, har bra batteritid, alle funksjoner jeg trenger++, myk og god reim. Eneste store minuset syntes jeg er at den ikke har barometrisk høydemåler. Skulle også ønske at måleren på håndleddet var litt mer nøyaktig på meg, men det er ikke verre enn at jeg på de fleste øktene ikke gidder å bruke belte. Er deilig å bare ha det på håndleddet. Når skisesongen kommer blir man uansett «tvunget» til å bruke belte så sant man vil ha klokken på utsiden av jakken. Noe man er litt avhengig av hvis man skal følge med på pulsen.

Så driver du med diverse aktiviteter og skal ha en topp treningskompis har jeg null problem med å anbefale 735 da det er en super klokke med alt det de fleste trenger.

Klokken koster 5299,-  i Run Bundle versjon og kan kjøpes her: Milslukern.no

Andre nyttige lenker og filmer om 735XT:

Garmin Forerunner 735 XT

Ett svar til “Garmin Forerunner 735XT”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.