Kategorier
Blogg Sykkel Tester Uncategorized

Test av Shimano SH-R321 landeveissko- del 2 av 2

Denne sesongen har jeg hatt gleden av å teste ut Shimano sine toppmodeller innen sykkelsko- både terrengsko og landeveissko. I del 1 skrev jeg om mine erfaringer med Shimano xc 90 terreng, les den her, og nå kommer oppfølgingen med beskrivelse av Shimano SH-R321.

Det er mange krav som stilles til en topp fungerende landeveissko; den skal være lett i vekt, den skal være stiv nok til å utnytte all effektivitet i tråkket, den skal ha en god passform og gi bra med komfort under sykkelturen, den skal ha en enkel og funksjonell festeanordning, den skal gi god ventilasjon, også på skikkelige varme dager, og så bør den, i enda større grad enn det vi forlanger av en terrengsko, være stilig designmessig. Ikke lite vi krever av en landeveissko med andre ord- la oss se om SH-R321 kan leve opp til dette.

 

Designmessig så fremstår SH-R321 etter min mening på sitt beste; stilren med sin svarte og hvite farge, uten å virke kjedelig. Effekten av blank og matt svart, samt de små røde detaljene gjør at skoen fremstår som elegant og tøff på samme tid. Sålen er laget av stiv karbonfiber og overdelen er i syntetisk lær, som leverandør lover er «meget holdbart og slitesterkt». Skoen blir levert i et 3D pustende mesh, som skal gi optimal ventilasjon. Jeg har prøvd skoen både her hjemme (i en ikke alt for varm sommer), samt sørover i et helt annet og varmere klima, og har ingen ting å utsette på pusteegenskapene. Vekten er det heller ikke noe å si på; det oppgis en vekt på 489gram i str. 40. Jeg har ikke veid skoene, men den virker i hvert fall svært lett på foten (jeg har str. 39).

Selv om jeg nå har nevnt design og vekt først, så anser jeg likevel det viktigste å være passform og komfort. Skoen skal være behagelig på foten og den skal ikke gi gnag eller andre ubehageligheter. Jeg har forholdsvis bred forfot, og har derfor ofte slitt med finne optimale sko. Det, sammen med at jeg har høy vrist, gjør at de fleste sykkelsko «tar meg litt» og jeg må satse på at de vil «gå seg til» (noe de aller fleste har gjort). Toppmodellen fra Shimano virket derimot behagelig med en gang jeg tok den på meg; den er litt bredere enn konkurrenten fra Specialized som jeg har benyttet tidligere og lukkemekanismen gjør at man lett kan finjustere hvor stramt den skal sitte rundt foten. SH-R321 er også det de kaller Custom-Fit kompatibel, det vil si at den kan spesialtilpasses føttene dine ved hjelp av en spesiell varmeovn som finnes på Milslukern Sport. Dette er likevel ikke noe du må gjøre da skoene vil tilpasse seg føttene dine over tid. Jeg syntes skoen satt såpass bra på foten min fra starten av, så jeg valgte å ikke benytte meg av «custom-fit». Det jeg derimot gjorde var å bytte innersålen. Som i terrengskoen valgte jeg å sette inn Specialized BG såle med medium oppbygning (blå), da jeg synes de gir meg maksimal støtte. Men sålen som følger med kan også tilpasses gjennom «custom-fit», så det er jo også en mulighet dersom du ikke finner den helt optimal til din fot.

En annen fin ting med SH-R321 er at yttersålen gir deg ekstra brede justeringsmuligheter for klosser. Jeg har benyttet Look pedaler/klosser og det har fungert utmerket.

Alt i alt, Shimano sier de har utviklet denne skoen for å tilfredsstille kravene til proffsyklistene og deg som ønsker det aller beste på markedet. Og etter min mening har de godt belegg for å kunne si akkurat det; jeg har egentlig ikke noe spesielt å utsette på skoen, og er veldig fornøyd med både egenskaper og passform. Det eneste du skal være klar over er at de er litt små i størrelsen, så du må nok opp en halv til ett skonummer.

Høsten er et perfekt tidspunkt for å kjøpe nye sykkelsko, slik at man kan bruke vinteren til å «sykle» de inn på rulla hjemme. Og kanskje du har planlagt en tur sørover til varmere strøk i løpet av vinteren også?

 

Ha en fin helg!

Silje

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.