Kategorier
Blogg Tester Uncategorized

Test: Garmin Fenix3

Garmin Fenix3 er en suveren treningsklokke. Det er en perfekt partner i en allsidig treningshverdag. Multisportklokka slår raskt treningskast seks for brukervennlighet, treningsfunksjoner og visuelt uttrykk.

Tidligere har jeg testet Garmin Forerunner 920x. Fenix3 er ganske lik og derfor går mye av teksten fra 920-testen igjen her. Det som skiller dem, er at Fenix3 har det lille ekstra.

I testperioden er den brukt hovedsakelig til løping. Litt transportsykling og fotturer har det også blitt. Og Fenix3 har det lille ekstra som 920 mangler.

Fenix3. Klokla får treningsduder og gadgetfreaker til å sikle. Her er det nemlig dyttet inn en lang liste med nyttig stæsj.

Detaljer

Vekt: 82g

Fysiske mål: 51 x 51 x 16 mm

Skjermstørrelse: 30.4 mm

Batterilevetid: opptil 20 timer i GPS-modus, femti timer i UltraTrac-modus

I esken: klokke, pulsbelte og lader

Klokka kommer i ulike utgaver hvor urskiver og reimer varierer. Urskiven kan du få i grå, sølv eller safirutgave. Reimen enten grå eller rød.

Klokkeskjerm

Det er fargeskjerm, og den viser like godt i mørket (med klokkens lys) som sterkt sollys. Her er ingen berøringsskjerm. Skjermen kan tilpasses egne behov. Hvert vindu kan ha opptil fire dataceller. Og her er det bøttevis å velge mellom.

Klokka kommer med en rekke widgets (miniprogram) som er lett tilgjengelig. Her er altimeter, barometer og temperaturmåler for å nevne noen. Også her kan det velges hva som skal være tilgjengelig.

IMG_7838.JPG

Steganalyse

Klokken har de samme målefunksjonene for løpsdynamikk som Garmin Forerunner 620 og Garmin Forerunner 920xt. Det gis informasjon om løpsfrekvens (antall steg i minuttet), vertikal oscillasjon og tid med bakkekontakt. Teknologien i det medfølgende pulsbeltet gjør dette mulig. Det er stilig, men er likevel langt mer nyttig enn fjongt. Tidligere har jeg løpt med både 620 og 920 og hatt stort utbytte av å se løpsfrekvensen. Jeg har gjort mine analyser, kortet ned løpssteget og redusert skaderisikoen betraktelig. Som på 920 er det innebygget metronom som gir lyd- og vibrasjonsvarsler (nyttig hjelp for å disiplinere skritthyppigheten). Nå er det altså enda lettere å perfeksjonere løpeformen uten å måtte se på klokka. Ved løping innendørs er det heller ikke med Fenix3 behov for fotsensor fordi den beregner avstand basert tidligere løperytme utendørs. Snasent!

Kondisjonsberegning

De aller fleste er nysgjerrige på treningsformen og hvorvidt den bedres. Fenix3 er til god hjelp for her beregnes kondisjonen (VO2 maks). Og gir i tillegg både konkurransevarsel (for 5k, 10k, HM og maraton) og anbefalt restitusjonstid etter en økt. Nå tror jeg Garmin er svært så optimistisk. Likevel er det alltid svært så inspirerende å notere framgang! Og klokken husker dine rekorder (kilometer, mile, 5k, 10k, HM, maraton og lengste løp). Slår du din rekord, får du melding på skjermen etter endt økt. Krem!

IMG_7747.JPG

Smartklokke

Fenix3 har som 920 både blåtann og trådløsfunksjon. På et blunk lastes treningsdataene opp til Garmin Connect (se mer nedenfor). Tiden med kabel og pc er gårsdagens. Med blåtann kan klokken også pares til smarttelefoner. Da kan du få pushvarsler på telefonen. På langturen eller når du sitter på bussen, kan du se hvem som ringer eller sender tekst. Og det er fullt mulig å bestemme hvilken informasjon klokken varsler. Snodig nok dukker det opp halvsekundet raskere på klokke enn smarttelefon. Og nå kan du få klokka til å ringe opp telefonen. Snasent for oss som er svært så glemske. Det er også mulig å se avtalene som er lagt inn i kalender, værvarsel og bøttevis med annen nyttig informasjon.

GPS og navigasjon

Klokka er superrask på å hente inn GPS (3-7 sekunder, oftest mindre). Den husker satellittposisjoner i ei uke, og fornyer seg hver gang klokken er koblet opp via telefon, wifi eller datamaskin. Inntrykket er at klokken måler riktig distanse, med den feilmarginen som de fleste GPS-klokker har.

Fenix3 har finfine navigasjonsfunksjoner. Forhåndsbestemt rute kan lastes ned, for så å vise veit til mål og avvik fra kursen. Og det er mulig å navigere tilbake-til-start. Den har altså mer enn 920 og kan brukes til turbruk og ikke bare til trening.

Så et men. Til tross for mange oppdateringer av software, har ikke Garmin greid å fikse et problem mange irriterer seg over. Sanntidsfarten varierer veldig. Særlig er det tilfelle i skog eller i by. I åpent landskap er alt bedre. Det er et skår i gleden. Heldigvis greier den på eksemplarisk vis å plukke opp riktig gjennomsnittshastighet på siste kilometer.

IMG_7456.JPG

Aktivitetsmåler

Fenix3 er også en aktivitetsmåler. Den noterer antall steg gjennom dagen, og pusher om det stille sittes for mye (den kan skrus av – takk Garmin – hilsen kontorarbeider). Søvnlengde lagres også. Fenix3 er en tiltalende klokke. Ja, jeg synes den er pen og det er fullt mulig å bruke denne som hverdagsklokke, og få nytte av aktivitetsmåleren. All informasjon lastes automagisk opp til Garmin Connect.

Treningsanalyse

Enkle analyser kan gjøres umiddelbart på klokkeskjermen etter treningsøkten er ferdig. Bøttevis av informasjon listes opp (avstand, tid, tempo, puls, løpsfrekvens, stigning, treningseffekt m.m.). Garmins treningsportal heter Garmin Connect og gir mer rom for analyser i et ganske stilig oppsett. Det er her all informasjon lastes opp. Alt sammen er tilgjengelig via app eller desktop. Analyse, planlegging og sammenligning av økter gjøres lettest via desktop. Med enkle grep kan også informasjonen synkroniseres med Endomondo og Strava. Alt sammen skjer automagisk.

IMG_7890.JPG

Batterikapasitet

Levetiden på batteriet gjør også fenix3 til ultraløperens beste venn. Garmin mener den gir opp til 20 timer i GPS-modus, og supre 50 timer UltraTrac-modus. Jeg trener 10-12 timer hver uke, trenger bare å lade klokken en gang i uka og er aldri bekymret for batteritiden. Glad ble jeg også da jeg etter fullført ultraløp på 9 mil kunne notere at det var 40% batterikapasitet igjen.

Historikk

Fenix3 husker treningsøktene, legger sammen uke og månedstotal. Av og til er det nyttig å ha all treningsinfoen tilgjengelig på håndleddet. Et stort pluss er det Fenix3 ikke trenger like mye tid på å laste inn informasjonen som 920-utgaven. Bra!

Svømme, sykkelfunksjoner, fotturer med mer

Jeg er ingen svømmer og sykler kun til jobb. Men jeg kan lett forstå at Fenix3 også er et smykke for andre enn rene løpere. Her er egne funksjoner for svømming i sjø og i basseng. Avstand, tempo, svømmetak med mer loggføres. Sykkelentusiaster vil glede seg over sensor for hastighet og pedalfrekvens. Og ikke minst wattmålinger via ANT+. Det er også en egen funksjon for triatlon.

Fenix3 har også en supersnasen egenskap. Klikka kan automagisk vise ulik informason avhengig av terreng. Altså, du kan få annen informasjon på displayet når du løper opp en bratt bakke enn når du løper flatt. Nyttig i terrengløp! Klokken har nemlig altimeter som regner ut høydemeter over havet og som gir totalt stigning/nedstigning etter endt økt.

Egne tilpasninger

Garmin har åpnet opp for at brukere kan lage nye miniprogrammer og urskiver. Disse lastes lett inn på klokken og gjør at det lett kan lages individuelle uttrykk. Noen av disse miniprogrammene er også ganske så nyttige.

Konklusjon

Fenix3 er ganske lik 920. Det som skiller dem, er at Fenix3 er spekket med mer moro og ser simpelthen penere ut. Fenix3 er litt tyngre, men det merkes ikke. Der 920 er rå, er Fenix3 superrå. Og enda større forventninger innfris.

Til nettbutikken

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.