Kategorier
Uncategorized

Birken-tips: Sekk

Birkebeinerrittet skiller seg fra andre ritt ved at du må ha en sekk på 3,5 kg over fjellet. Vi gir deg tips til hvilken sekk og hva du bør ha i sekken.

Sekk:

Å ha en sekk som sitter godt på ryggen er veldig viktig. Jeg har hatt et par turer selv hvor sekken har gnagd og humpet fra side til side. Når du da begynner å bli sliten er sekken mer og mer irriterende.

Vi har mange sekker med forskjellig volum og lengder på ryggen. Det er likevel 2 sekker jeg vil fremheve, favoritten min og den vi selger mest til Birkebeinere.

Salomon S-lab Skin og Salomon Agile.

Skjermbilde 2015-08-21 kl. 08.39.39
Salomon S-lab Skin

Salomon-sekkene er mine favoritter til Birken. Selv om de i utgangspunktet er multisport/løpesekker så fungerer de utrolig godt til sykkel og ski. Skulle jeg ha syklet Birken i år så hadde det blitt med S-lab Skin sekken. Hvorfor? Her er noen grunner:

 • Sitter godt på og er myk. Ikke noe som gnager noe sted. Det er som å ta på seg en trøye uten armer.
 • Mye lommer. Når man tar på seg sekk blir de vanlige lommene på trøya borte. Her har man åpne lommer fra siden og helt bak. Slik at man kan ha slanger, Co2 patroner lett tilgjengelig. Så skulle man trenge det må man ikke av med sekken.
 • Foran har du 2 store lommer til flasker. Her kan du enten ha  små gel-poser løst oppi lommene eller fylle en av de myke flaskene med gel. Da har man mat/gel veldig lett tilgjengelig og det er trygt å fiske det frem.

Det man må tenke på er at man ikke legger noe hardt/ujevnt inn mot ryggen. Sekken er såpass lett og tynn at det er ingen tykk «plate» i ryggen på sekken. Pakker man litt lurt er dette ikke noe problem.

Salomon Agile sekken har mye av de samme smarte løsningene til en litt rimeligere penge.

Nettbutikk: Salomon S-Skin  1499,-

Salomon Agile 999,-

Skjermbilde 2015-08-21 kl. 09.12.13
Salomon Agile

 

Osprey  Talon 11

Dette er en av de mest populære Birken sekkene, med god grunn. Osprey lager sekker som har de riktige detaljene og er veldig gode på ryggen. I forhold til Salomon sekken er dette litt mer enn tradisjonell sekk. Her kan man ha i mer vekt og trenger ikke å være like nøye med hvor man legger de harde gjenstandene. Så i tillegg til å være en veldig bra Birken-sekk kan denne også brukes til mer tur resten av året.

Et veldig trygt valg når man skal ha en ny god Birken-sekk.

Her har man også 2 små lommer på hoftebelte hvor man kan ha reserve slange/patron.

Nettbutikk: Osprey Talon 11  800,-

 

Skjermbilde 2015-08-21 kl. 08.41.51
Ospray Talon 11

 

 

Innhold i sekk:

I Birkebeinerrittet har man noen regler man ikke kommer utenom og som man må ha med. Her er hva regelverket sier:

Alle deltakere, uansett klasse, må bære sekk som skal veie minst 3,5 kg under hele rittet. Innhold/vekt av sekken kan bli kontrollert før start, underveis i rittet og ved målgang.

Av sikkerhetsmessige årsaker er det et absolutt krav at sekken skal inneholde følgende utstyr/bekledning:

 • Jakke og bukse (heldekkende og vind-/vannavvisende). NB! Løse bein og ermer regnes ikke som bukse/jakke.
 • Votter/hansker med lange fingre
 • Hodebekledning (lue/buff)
 • Mat
 • Verktøy
 • Slange(r) og pumpe/luftpatroner

 

Her er min liste over hva jeg ville hatt med i tillegg til klærne over:

 • 3 slanger og 2 patroner. 1 slange og 1 patron lett tilgjengelig slik at man ikke må lete etter den i sekken.
 • Pumpe og lappesaker. Dette er bare som en backup hvis man skulle få mye punkteringer. Rittet er da ødelagt, men det er kjipt å bryte.
 • Multiverktøy/kjedekutter. Dette ville jeg også hatt lett tilgjengelig sammen med en kjedelås/kjedesplint.
 • Det kan alltid være greit å ha med noe strips og gaffateip i sekken. Da kan man enkelt fikse små ting feks at spenna på skoen ryker.
 • Trenger du vekt så er et ekstra kjede en lur måte å få opp vekta med noe du kan trenge.
 • En liten plastlapp. Feks klippe ut fra en Cola flaske 5×5 cm. Skulle du da få et stort rift i dekket kan du legge denne fra innsiden. Da vil ikke slangen tyte ut og du vil komme deg videre.
 • En ekstra waier til gir.
 • Girøre bør man alltid ha med seg på tur.

Et annet «tips» er at hvis du konkurrerer med noen som starter i en annen gruppe, feks sjefen. Med dagens pulsklokker/computere får du opp meldingene fra tlf. Så da bestiller man livetiming fra Birken slik at man får meldingene på tlf. Den har du i sekken, men du vil da få alle meldingene opp på computeren på styre.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.