Kategorier
Uncategorized

Birkebeinerrittet (Vanlig+Ultra): Dekkvalg.

Hva slags dekk man skal sykle på fra Rena til Lillehammer har vært det store spørsmålet så lenge rittet har eksistert. Til tross for at det er et av de rittene det er enklest å velge dekk til. Her kommer mine råd for Birkebeinerrittet og Ultrabirken 2015.

Det har vært mange dekkfavoritter til Birkebeinerrittet opp igjennom årene. Michelin Jet S pumpet så det nesten sprakk var en av de første slagerne. Du husker sikkert de grønne dekkene som folk sto og skiftet slanger på i grøfta. I starten valgte man dekk etter hvor mange PSI man kunne ha i på maks. Hadde du et dekk som tålte 80 psi så var det et kongedekk. Heldigvis har mye forandret seg siden da. Hutshinson Python var i mange år det alle skulle ha, og etter det tok Race King over tronen som Birken dekk nr 1. Nå er det mange gode dekk og forskjellene er ikke enorme mer.

Birkebeinerrittet:

Den vanlige løypa er veldig lett å velge dekk til og alle merker har dekk som vil egne seg. Det er noen ting man kan tenke på før man velger dekk:

  • Er du tung?
  • Kjører du stiv gaffel?
  • Er du teknisk god?
  • Vil du risikere en punktering for å få litt lettere sykkel?
  • Punkterer du ofte?
  • Kjører du slangeløst?

Uansett hva svarene er så vil du på Birken ha et dekk som triller godt, men de finnes i forskjellig volum og punkteringsikkerhet. Er du tung, punkterer ofte og er teknisk dårlig er det lurt med et dekk som har litt volum og med forsterkede sidevegger. Hvilke dekk ville så jeg vurdert til Birken:

Specialized Renegade.

Dette er et veldig godt «semislick» dekk. Kanskje det på markedet som tåler mest terreng i form av at gummien er veldig god. Samtidig triller det veldig godt. Det finnes i flere varianter. Breddene er 2.3 og 1.95. På Birken ville nok jeg brukt 1.95 da underlaget er såpass bra. Kjører du derimot stiv gaffel kan 2.3 dekket være et veldig godt fordekk. Eller at du vil ha et dekk som du skal bruke også til Grensesrittet og Vasan, da ville jeg også brukt 2.3. Utover dette finnes de i Control og S-works versjon der Control er forsterket. Selv ville jeg kjørt med dette da jeg ikke synes det er verdt risken for å spare noen gram. Vil du derimot ha lettest mulig sykkel er det S-works versjonen som gjelder.

Nettbutikk (noe du ikke finner, hør med oss på nettbutikk@milslukern.no):

Renegade Control 29×1.95   Renegade S-works 29×1.95     Renegade Control 29×2.3

Specialized Fast Track.

Dette er et veldig godt allround-dekk som triller bra. Det er ikke dårlig på noe utenom gjørme, men det blir det aldri på Birken uansett. Et bra valg for de som ikke gidder å skifte dekk til forskjellige ritt. Dette funker på det meste. Kan også brukes som fordekk med Renegade bak for de som ønsker litt bedre kontroll nedover på grusen. Det samme gjelder her som med Renegade med S-works og control. Breddene er 2.0 eller 2.2.

Nettbutikk(noe du ikke finner hør med oss på nettbutikk@milslukern.no):

Fast Track Control 29×2.0/2.2     Fast Track Sworks 29×2.2    Fast Track Control 27,5×2.0/2.2

Schwalbe Thunder Burt.

Dette er dekket jeg selv ville valgt hvis jeg skulle kjørt Birken i år. Det triller bra og er gode å kjøre på. Litt dårligere grep enn Renegade i terrenget ellers er det veldig bra. Når det gjelder Schwalbe ville jeg ikke vurdert noe annet en Snake Skin versjonen hvis du kjører med tubeless. Kjører du slanger kan Lite Skin versjonen være bra. Dette sier noe om hvordan dekkene er bygget opp og hva de tåler. Finnes også i forskjellige bredder der 2.0 versjonen nok er mest aktuell for Birken, men 2.25 gir mer komfort. Jeg hadde kjørt med Thunder Burt Snake Skin 2.0 foran og bak.

Nettbutikk (noe du ikke finner hør med oss på nettbutikk@milslukern.no):

Thunder Burt 27,5

Continental Race King:

Dette triller fortsatt utrolig bra og fungerer veldig bra på Birken. Jeg ville ikke vurdert det om du kjører slangeløst, men med slange er det fortsatt et kjempedekk på Birken.

Ellers har man mange gode dekk som feks Rocket Ron, Racing Ralph, Ikon, Aspen osv. Likevel er det de 4 dekkene over som jeg har mest tro på. Da med Thunder Burt og Renegade som favoritter. Ønkser du litt bedre grep nedover kan Fast Track foran være et bra valg.

Nettbutikk (noe du ikke finner hør med oss på nettbutikk@milslukern.no):

Race King 29

 

PS. Selv om jeg anbefaler smale dekk til Birken her, så sies det at brede dekk ruller bedre også på grus. Jeg liker snærten og den litt kjappere følelsen på «smale» dekk på Birken.

 

4 dekk Birkebeinerrittet

 

ULTRABIRKEN:

Her er det litt vanskeligere å velge da man ikke vet hvor løypa går, og det kan være alt fra grus til gjørme. Uansett ville jeg her gått for mye volum og forsterkede dekk (SnakeSkin, Control). Det er såpass mange skarpe steiner og man er såpass sliten, at å kjøre med noe annet enn dekk som tåler juling er tullete. Er det vått kan det også være lurt å ofre litt rullemotstand mot grep.

Schwalbe Rocket Ron.

I mine øyne det beste allround dekket på markedet når det er ferskt. Tåler en del, bra gummi og ganske åpent mønster. Samtidig ruller det veldig godt. Ved tørre til halvvåte forhold er det ingen dekk som er bedre i mine øyne. Du må da ha det i Snake Skin og 2.25 i nyere utgave. De gamle er ikke like gode. Dessverre har det i år vært lettere å finne 1000-lapper på gata enn Rocket Ron i butikk. Vi har noen i 27,5, og når vi får inn i 29 går det like fort ut som inn.

Specialized Fast Track:

Bra allround dekk som takler det meste. Ikke like gode som Rocket Ron hvis det blir vått/gjørmete, men fortsatt veldig gode dekk. Ola Kjøren kjørte med dette bak på Terrengsykkelrittet, så har du skills så funker det topp. Her er det 2.2 med control som gjelder. Skal også teste ut Grid versjon så fort jeg kommer hjem fra ferie. Kan fort være at control foran og Grid bak vil være topp (enda bedre mot kutt).

Ved gjørmete forhold kan det være aktuelt å kjøre feks Ground Control eller Nobby Nic.

Uansett ville jeg ventet med å velge dekk til Ultra før man vet mer om vær og løype. Til Birken derimot kan du lett velge dekk nå og bruke det samme på Grenserittet. For uansett tørt eller vått på Birken så velger man det samme.

 

 

Er du usikker på hva du trenger til din kjørestil eller andre spørsmål om dekk før Birken? Bruk da gjerne Facebook-siden vår for hjelp. Vi svarer så fort vi ser det kommer inn spørsmål.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.