Kategorier
Blogg Sykkel Team Milslukern Uncategorized

Store og små rumper

Er setet du sitter på riktig for deg? Og har det egentlig noe å si?

Da jeg begynte å sykle for noen år siden var det naturlig for meg å begynne med de setene som fulgte med syklene jeg hadde, og det var ikke dårlige seter
heller; Specialized Phenom, Specialized Toupe, og Specialized Romin. Jeg fant meg likevel aldri til rette på noen av dem. På slutten av lange ritt klarte jeg ikke å sitte på setet fordi jeg var så sår (for å ikke snakke om dagen etter!), og det var helt uaktuelt å dra på samling uten kortisonsalve og chamois krem for sittesår. Jeg forsøkte å bytte til noen andre seter vi hadde liggende hjemme (Selle Italia (SLR), Bontrager), uten at det hjalp spesielt mye. Felles for dem alle var at de var unisex-seter på mellom 130mm til 143mm.

Jeg har tidligere tenkt at ettersom jeg ikke er spesielt «brei over ræva» (?) trenger jeg ikke seter spesielt utviklet for damer. Derfor tok det også et par sesonger før jeg forsøkte mitt første dametilpassede sete; Specialized Oura på 143mm. Og for en himmelsk forskjell det utgjorde! Jeg har senere funnet mitt optimale sete i Specialized Ruby på 155mm, etter å ha gjort en veldig enkel måling av avstanden mellom sitteknutene. Så til andre som tenker på samme måte som det jeg gjorde: bredden på setet har ingen ting med bredden over rumpa å gjøre!

La meg gi dere en kort innføring i noen viktige sete-prinsipper. Noen seter er konstruert slik at vekten skal fordeles jevnt over hele sitteflaten. Tanken bak er at man med en jevn fordeling vil få lavere trykk/belastning på hvert enkelt område. For noen fungerer det bra, for andre (som meg selv) veldig dårlig. Tanken bak Specialized sine seter (og etter hvert også andre leverandører) er at trykket skal fordeles kun på sitteknutene (tuber ischii). Vi har to sitteknuter, lokalisert til undersiden av hver bekkenhalvdel. Poenget her er jo at sitteknutene dine faktisk treffer setet, og et for smalt sete gjør derfor at alt trykket kommer på veldig ubehagelige steder. Avstanden mellom sitteknutene kan enkelt måles ved bruk av en slags «trykkpute» (Assometer), og det kan du få hjelp til på Milslukern Sport. Anatomisk sett er vi svært forskjellige, og av naturlige årsaker er avstanden mellom sitteknutene ofte lengere hos damer enn hos menn- og det uten at man ser spesielt «brei over ræva» ut.

Andre ting man bør tenke litt over når det gjelder valg av sete er hvordan kjørestilen din er. Noen seter er flatere og litt kortere i tuppen, og de passer gjerne deg som har en mer aggressiv kjørestil. Dersom du sitter mer oppreist er det ofte lurt å velge et sete som gir deg litt mer ryggstøtte. Det er også forskjell på «landeveiseter» og «terrengseter»; der hovedforskjellen gjerne går i at seter som er primært beregnet for terreng er mer avrundet bak (slik at du ikke hekter buksa i setet når du må bak i en bratt utforkjøring).

Så tilbake til spørsmålene jeg stilte innledningsvis: Er setet du sitter på riktig for deg? Og har det egentlig noe å si? Dersom man ikke sitter godt på setet, eller har et optimalt sete i forhold til fysikk og kjørestil, så vil man «miste» masse kraft som helst skulle gått rett ned i tråkket. Når det begynner å gjøre vondt vil heller ikke den fine turen være så veldig fin lenger- eller kanskje man til og med må avbryte eller hoppe over planlagte treningsøkter. Mange tenker at sitte-comfort er det samme som å ha et mykt sete, men i mange tilfeller er det faktisk stikk motsatt!

Dersom du nå er usikker på om du har det mest optimale setet for din kropp og kjørestil, så vil jeg anbefale deg at du tar kontakt med noen som kan hjelpe deg og finne ut av det. Milslukern Sport har både kompetansen og utstyret, så det kan jo være et greit sted å begynne! Kanskje er det akkurat dette som skal utgjøre den store forskjellen for deg i år?!

God Påske!

Hilsen Silje

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.