Kategorier
Sykkel

Høst; tid for stisykling.

Altfor mange gir seg med å sykle etter Birkebeinerrittet, men høsten er en utrolig flott tid å sykle i skogen. Her kommer jeg med noen tips til høstsyklingen.

Høsten er den fineste tiden å sykle sti på. Fargene er fantastiske, lufta er crisp, man holder seg varmere enn om man sykler på veien og det er ikke så farlig hva man gjør da rittene er ferdig, man kan rett og slett dra ut på tur. Ha det kult!

Sykkelen:

Uansett hvilken terrengsykkel man har kan man komme seg ut på sti. Selvsagt er det sykler som egner seg bedre enn andre, men terrengsykler er laget for å sykle i nettopp terrenget. 3 ting som kan hjelpe deg og din sykkel til å funke bedre på sti:

 • Styrebredde: Har du et smalt styre vil et bredere styre gjøre at du har vesentlig bedre kontroll. Før var styrene ca 58-62 cm og mange kjører slike styrer på syklene fortsatt. Får man på et styre på 72cm + vil man få vesentlig bedre kontroll. Selv bruker jeg styrer på 75-76 cm.
 • Dropper post: Heve/senkepinne vil hjelpe deg MYE så fort du blir vant til å bruke den. Da kan man ved en spak på styret senke sete alt ifra 60-150mm (ettersom hvilken type). Dette gjør at man enklere kan flytte seg rundt på sykkelen og man kan bruke beina mer nedover. Å kjøre nedover med Dropper Post vil gjøre at du tørr å kjøre ned brattere bakker da ikke sete «dytter» deg i rumpa.
 • Dekk: Når du skal ut på våte høst-stier bør du prøve deg på andre dekk. Dekk har alt å si på glatte røtter og fjell. Dekkene du bruker på f eks Birken funker jo, men når du skal ut å kose deg, finnes det dekk som funker utrolig mye bedre. Det ene er dekkmønsteret og det andre er mykheten på gummien. Vanlige rittdekk (rundbane/maraton) har gummi som skal rulle så godt som mulig. Nå på høsten er det mykere gummi som gjelder. Jeg bruker Maxxis dekk med MaxxTerra som er gummien med hardhet midt på treet. Hos Schwalbe ville jeg gått for Trail Star/Addix Speed Grip og Specialized 50a gummi. Man får mykere gummi, men da begynner det å gå veldig utover rullemotstanden. Nå på høsten liker jeg også å ha litt mykere gummi.

En annen ting som er greit å ha i orden når man skal ut på stier som til tider er skikkelig våte er skikkelig kjedeolje. På høsten er det våtolje som gjelder uansett. I år har det egentlig vært våtolje som har vært greia hele sommeren også. Jeg har den siste tiden brukt Swix sin våtolje, denne funker bra. Det samme gjør Holmenkoll Extreme.

Når du er ferdig med turen sparer du deg for masse styr hvis du vasker sykkelen med en gang. Da får du den skinnende ren på denne måte:

Deg:

Det er jo ikke noe regel for hvordan du skal kle deg på stitur, men jeg liker å sykle i litt annet utstyr enn når jeg f eks sykler grus eller rundbane. På siden her ser du en fornøyd kar etter søndagsturen. På sti liker jeg å sykle med litt mer beskyttelse enn ellers. Det hender man går ned og da er det digg med litt utstyr:

 • Stihjelm: Du kan bruke den hjelmen du har, men jeg liker å kjøre med en hjelm som dekker hodet litt bedre. Jeg bruker Scott Stego som passer meg bra.
 • Kneskydd: Kneskyddene har blitt så bra at man tenker ikke over at man har de på seg mer. Har ikke tall på hvor mange ganger jeg hadde slått knærne uten. POC Joint VPD er en utgave som funker bra: MilslukernPOC
 • Sekk: Sekk er digg å ha på seg. Jeg bruker stort sett en med ryggplate inni, men det er absolutt ikke noe must. Det er derimot digg med sekk slik at man kan ha med litt utstyr. Og skulle man stikke innom en stue for en bolle eller to, er det digg å ha med seg en tørr undertrøye.

Når det kommer til hvordan jeg kler meg så synes jeg det er digg med ull innerst på overkroppen. Det blir fort noen stopp, så da holder jeg meg varmere med ull. På dagens tur syklet jeg med:

 • Ullvang Training overdel
 • Kalas stitrøye
 • Kalas Mission vest
 • Kalas BIB shorts. Sykkelbukse med seler
 • Scott baggy shorts
 • Kalas løse ben
 • Høye Ullvang sokker
 • Scott Gore tex stisko.

På denne måten har jeg vindskydd på brystet, mens resten av plaggene puster/lufter bra. Man blir kliss våt av svette hvis man sykler i for tette plagg på sti. Med ull på føtter og overkropp holder man varmen selv om man blir våt.

 

Det aller viktigste, KOM DEG UT. Det ser kaldt og guffent ut fra kjøkkenvinduet, men når du først kommer deg ut er det nydelig. Her er en liten snutt fra dagens tur i Romeriksåsen, nærmere bestemt Solberg. Kjempeforhold!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.