Kategorier
Uncategorized

Terrengsykkelrittet: I morgen er det klart til årets feteste ritt.

Foto: Kristoffer Kippernes

Jeg vet det er mange som er spente nå før mandagen. Dekkvalg, værmeldinger, hva skal man drikke/spise, hva skal jeg trene osv. Jeg tenkte her å komme med noen siste tips og hva jeg gjør selv.

For å starte med løypa, dette er den beste maratonritt-løypa jeg har syklet. Ikke bare her hjemme, men uansett hvor i verden. Terrengsykkelrittet i år har bygget videre på fjorårets løype og fremstår nå som en topp stitur i skogen. Nettopp dette er nok det som skiller Terrengsykkelrittet mye fra andre (alle?) ritt. Dette er en løype jeg kunne syklet stituren min i på en lørdag. Masse stier med noe grus innimellom. Stiene er ikke spesielt vanskelige, men da det er mye sti så skiller det godt.

Her som i alle andre konkurranser, så teller god form MYE, men dette er en av få ritt man kan sykle ifra på grunn av terrenget. Ikke blir man hentet igjen på grusen av en stor gruppe heller, sånn som i mange andre terrengmaraton.

Du kan dele det opp i 5 stipartier: Trulserunden/land, Samuelsflyt/Vidar’s korridor, Slettfjell, Pioneren-området og Skullerud/Dalsåsen-området. Alle som sykler en del i Østmarka skjønner da at dette blir en bra dag. 🙂

Dekk:

Å gi et dekkvalg som passer alle i denne løypa er umulig, men sykler du mye på sti, så kan du helt sikkert bruke det du vanligvis bruker. Blir det regn så er det MANGE stein og røtter man skal over. Så da vil nok de fleste trives godt med hvertfall et grovere dekk foran enn bak. Da gjerne med litt mykere gummi. Uansett hvilke dekk man velger så ville jeg styrt unna de groveste stidekkene og sørget for å hatt dekk med mye volum. Kommer det ikke mye nedbør vil solide allround dekk med mye volum være knall.

Nå som dagen i dag starter med regn, kan det bli et spennende ritt i morgen. Er meldt mye regn utover dagen og skulle dette slå til vil nok de fleste sykle fortere med noe litt grovt. Allround dekk som Ikon og Fast Track vil fort kunne bli vel glatt. Fortsetter dette blir det nok Beaver og Forekaster for meg. Dekk som Barzo 2.35, Nobby Nic o.l. vil nok også være et bedre valg enn allround så sant det fortsetter å regne.

Velg dekk etter hvor trygg du føler deg på sti. Dette er en av få ritt man kan sykle fortere på et stidekk enn et rundbanedekk, hvis dette gjør at man våger mer og kommer frem flere steder.

 

Næring:

Da det er forholdsvis lange perioder med sti om gangen er det UTROLIG viktig å drikke/spise på de grusstrekkene som er. Glemmer man dette på et grusparti eller to etter hverandre, har man plutselig syklet 1 time uten noe. Så husk å få i deg litt drikke på hvert eneste grusparti.

Skal du sykle 2 runder er det viktig å ikke slurve med drikke første runden, da får man betale for dette på runde 2. Selv kjørte jeg med camelback i fjor og vurderer dette sterkt også i år. Da er det lettere å få drukket jevnt på første runde, så kaster jeg sekken ved runding og bruker flasker på 2.runde.

Selv satser jeg på å få i meg 0,5 liter PowerBar Isomax sportsdrikk og 5-6 PowerBar gel

Hva bør du ha med deg:

Man trenger jo ikke å lasse ned lommene med stæsj, men det kan være lurt å ha med litt ekstra her kontra f eks Farrisrunden:

-Slange

-Patroner/pumpe

-Lapp til å reparere  flenge i dekk.

-Kjedlås

-Multiverktøy

-Girøre

Hva med meg:

Selv om formen ikke er helt det store om dagen, så er dette årets høydepunkt på rittkalenderen når man tar bort Enduro ritt :-P. Her er det moro å sykle igjennom, selv om jeg ikke har en topp dag. Jeg vet at det er flere som er vesentlig bedre form enn meg, og som er teknisk gode. Derfor setter jeg opp sykkelen for å ha det morsomt og sykle fortest mulig i terrenget. Så får jeg heller svi litt for det på grusen. Jeg satser på at ved å gjøre det slik, kan jeg kanskje slå noen av de som er i vesentlig bedre form, men dårligere teknisk 🙂

For dette rittet sykler jeg ikke en standard sykkel, dvs jeg har byttet ut hjulene på en standard sykkel. Jeg sykler en Scott Spark 700 plus tuned som jeg har satt på 29er dekk på. Jeg har også en Spark RC, men synes den jeg skal sykle gir mye trygghet. Ved å sette på 29er dekk så får jeg den litt kvikkere enn med plus dekk, mye pga at jeg har lette hjul til 29ern.

Når det kommer til dekk er utgangspunktet mitt Maxxis Ikon 2.35 EXO. Har bare hatt 1 tur på disse i løypa, men ble helt forelsket. De triller bra, men jeg fikk litt stisykkel-feeling på de. Det er en bra ting når jeg skal knote på sti i 3-4 timer. Blir det skikkelig vått har jeg Beaver 2.25 og Forekaster 2.35 i backup.

Oppsett terrengsykkelrittet:

Sykkel: Scott Spark 700 tuned plus med 29er Syncros carbon hjul

Dekk: Maxxis Ikon 2.35 EXO med ca 23 psi

Dekk ved skikkelig vått: Maxxis Beaver 2.25 EXO mulig Forekaster 2.35 foran

Utveksling: 32 foran, 10-50 bak

Kjedolje: Holmenkoll Extreme lube

Her med Ida Blix som sykkelpike.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.