Kategorier
Langrenn Uncategorized

Birkebeinertips: Påkledning

Overraskende mange som er innom butikken har aldri tenkt over endel som er helt naturlig for de som går aktivt på ski. Så derfor kommer vi nå med noen tips til påkledning før Birkebeinerrennet.

Man må selvsagt kle seg etter temperatur, værforhold og ikke minst aktivitetsnivå. Men for de som skal gå fort til halv-fort så er det veldig lett å kle på seg for mye. Man står på start og tror man har tatt på seg passe, men så fort man starter så koker det. Da bruker man mye ekstra krefter, svetter masse og det er «pyton» å ta i maks.

Undertøy:

Når det gjelder undertøy i renn så kommer det veldig an på om man går i racing drakt eller i jakke/bukse og temperatur. Som i Vasan i dag var det nok veldig mange som ikke hadde noe annet en truse og tynn trøye under racing drakten. Enkelt og greit fordi det var såpass varmt.

Undertøy med vindstopper:

Skjermbilde 2015-03-08 kl. 22.57.53

Dette er kanskje det mest brukte undertøyet under racing drakt. Da Racing draktene er såpass tynne som de er så tåler de ikke mye vind. Da er det veldig behagelig å gå med tynt superundertøy med vindstopper i front. Særlig på Birken kan dette være veldig aktuelt da man er på fjellet. Man får undertøy med vindstopper i lang trøye, t-skjorte, boxershorts og bukse. Selv er jeg veldig glad i t-skjorten med vindfront. Denne er utrolig god også når det er kaldt. For da liker jeg litt tykkere og helst ull på overkroppen. Da fungerer vind t-skjorten utrolig bra over ulltrøyen. Da får man et lag ekstra og ikke minst vind beskyttelse på brystet.

«Vanlig» superundertøy:

Dette er det de fleste kjenner som superundertøy. Syntetiske og tynne plagg som transporterer fuktighet godt. Disse er veldig godt egnet til konkurranser da de er tynne og holder deg forholdsvis tørr. Særlig når det ikke er så kaldt er de veldig bra. Mange liker også å gå med buksen uten vindfront mens man går med trøye som har vindstopper.

Ull/ull-blandinger:

Ull er min favoritt til trening og når det er kaldt på renn. Det er behagelig og mykt mot kroppen og man holder seg varm også når man stopper. Nå får man ull i mange forskjellige kvaliteter og tykkelser. Til rennbruk er det lite som slår de tynnere variantene fra Icebreaker. Ved kaldt vær er det en uslåelig kombinasjon med Icebreaker trøya under og en Craft vindstopper t-skjorte. Da holder man seg varm og tørr selv i racing dress når det er kaldt.

 

Ytterste lag: 

Skjermbilde 2015-03-08 kl. 22.54.17

For alle som mener alvor, er det ikke noe som slår en racing-dress. Det aerodynamiske er en ting, men skal man være ærlig er det ikke der minuttene ligger for de fleste. Men det er utrolig behagelig å gå i, veier lite, blir ikke tungt selv om det blir vått og man blir ikke så varm. Mange lurer på om de skal ha hel eller halv racing dress og jeg vil absolutt anbefale hel dress. Egentlig spesielt på Birken hvor man har sekk, for det er veldig irriterende når trøya klumper seg oppover. Eller når det er skikkelig kaldt og det blir en glippe. Går man for hel dress så slipper man å tenke noe på det, da bare funker den (helt til man skal på do!)

Mange liker ikke å gå med racing-dress av ymse grunner. Noen pga kroppsfasong, andre fordi det ser for proft ut. Skal man gå med noe annet, så velg plagg som er tynne! Carbon serien til Swix er en av de jakke/bukse kombinasjonene som egner seg best for rennbruk. Den er tynn, sitter godt på og blafrer lite når man gå med den. Et annet tips for de som ikke liker å gå med racing dress pga kroppsfasong, er å gå med en tynn vest utenpå racingdressen. Da har armene like god bevegelighet, men det tar bort noe av pølseskinnfølelsen.

 

Sokker:

Når det gjelder sokker synes jeg dette er like viktig som undertøyet. Det er utrolig stor forskjell å gå med tennissokker og gode skisokker med ull-blandinger. Spesielt hvis det er vått som i Vasan i dag. Har man skikkelig sokker, så holder man seg varmere lengre og det er mye mer behagelig. Her vil jeg særlig anbefale SmartWool sokkene og Bridgedale Bjørndalen sokken.

Hansker:

Skjermbilde 2015-03-08 kl. 22.56.46

Hansker er noe jeg selv er veldig kresen på. Jeg vil ha hansker som har godt grep, reimen ikke glipper på, varm, men ikke klam og en fasong som gjør at den sitter tett på hånden. Jeg syntes også hansker med vindstopper er å foretrekke, spesielt på et renn som Birkebeinerrennet. Man bør ha et par alternativer når det kommer til hansker. Ett par helt tynne og ett par som tåler kulde bedre.

Hva som er gode hansker kommer veldig an på hånden, men på de litt tykke racing hanskene er Roeckl helt fantastiske! Jeg har gått renn i 0 grader og -10 grader uten og tenkt på hansken en eneste gang. For mine hender så har de utrolig bra passform. På de tynnere hanskene til alt i fra -5 og varmere (ettersom hvor mye man fryser) er det mange bra. De nye fra Swix er fantastiske, det samme er Craft Power og Lill Sport Legend. Uansett finn deg to par hansker som du kan ha med til start. Ett til varmt vær og ett til kaldt.

 

Du finner mange av produktene i nettbutikken: www.milslukern.no 

 

Helt til slutt noe som ikke har noe som helst med bekledning å gjøre. Ønsker du topp slip på skiene før Birken så ikke vent til siste uken med å levere. Nok en gang vant en utøver på vår slip, denne gangen Eliassen i Vasaloppet på MK-Rød slip. De siste langløpene (Marcialonga, Holmenkollmasjen, Konig Ludwig Lauf og Vasaloppet har blitt vunnet på våre sliper. 3 forskjellige utøvere på 3 forskjellige lag med 3 forskjellige sliper men alle fra oss! (MK-Hvit, Rød og blå).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.