Kategorier
Blogg Langrenn Tester

Test av Alpina CCL+, sko for langløp.

Alpina CCL har i mange år vært en veldig populær sko blant mosjonister og aktive som ønsker en litt varmere sko. Før turrenn sesongen starter i 2015 har Alpina kommet med en ny utgave av CCL og ikke minst en helt ny CCL, CCL+Maraton. Som navnet sier er dette en sko utviklet med tanke på de lange tur-rennene.

Hva sier så Alpina selv om skoen?
«En helt nyutviklet klassisk racingstøvel med 4Dry membran og med ekstra carbonstøtte gjør dette til en unik støvel for de virkelig lange rennene som Vasaloppet og Marcialonga.

Kombinasjonen av Xcelerator racingsåle og ny carbon sidestøtte gir økt stabilitet under lange turrenn og avlaster muskelaturen ved mye staking/ og eller ved slingrete spor.

Thinsulate isolasjon garanterer for at man holder seg tørr og varm på beina under lange økter og skirenn. Må prøves på foten!»

Teknisk:

For å starte med det teoretiske om skoen. Det som skiller denne skoen fra andre klassiske sko og som gjør at den er egnet for lengre løp er carbon oppbyggingen. Alpina har ekstra støtte i carbon som gjør at skoen er mer stabil i ankelen. Ideen bak dette er at man da at skoen blir mer stabil i dårlige spor og at man bruker mindre av muskelaturen for å holde seg stabil. Jeg vil også tro at dette gjør at skoen er lettere å svinge med og kjøre utfor med.

Skoen har Thinsulate isolasjon som er kjent for å holde føttene varmere og tørrere. Noe som også vil være en stor fordel for mange som går lange renn. Man må ofte stå en stund på start og man er gjerne ute i mange timer som gjør at mange setter pris på en varmere sko.

En annen teknologi som er på competiton serien til Alpina er 4DRY. Dette er et materiale som gjør at skoen blir vannavstøtende men samtidig sørger for at fuktigheten kommer ut slik at man holder seg tørr på foten som igjen gjør at man er tørrere.

Men nok om det tekniske, hvordan er skoen i bruk?

I bruk:

Sko er noe som må passe. En sko kan være så teknisk den vil, men den må passe på foten. Alpina CCL serien er en sko serie som generelt passer norske føtter bra. Ulempen med CCL i forhold til ECL serien (topp racing) er at de ikke sitter like tight og man får ikke samme følelsen mot skien. Man kjenner at det er mer isolasjon i CCL i forhold til de rene racing skoene og at den er litt tyngre. Må innrømme at jeg kjenner lite til at den er tyngre når jeg går, men når man holder den i hendene kjenner man det tydelig. Men slik må det også bli når den skal være varmere og ha mer støtte. Men her stopper også det negative rundt skoen.

For i bruk liker jeg skoen veldig godt, og jeg er helt sikker på at den vil være en ypperlig sko for mange som går turrenn. For det første er den varm uten å bli klam, noe som overasket litt da skoen er såpass vannavstøtende. Dette måtte jo testes så dypet foten i en bekk på slutten av turen og null vann kom inn i skoen. Men alt dette har jo den vanlige CCL skoen også, så hvordan fungerer den ekstra støtten?

Overaskenes bra! Det er 2 ting jeg kjente forskjell på med en gang i forhold til skoen jeg har fra før. Det ene er nedoverbakker med svinger. Jeg følte jeg hadde vesentlig bedre kontroll ned de samme bakkene. Man merker det nok ekstra godt nå på startet av sesongen også, enkelt og greit fordi man gjerne er litt ustødig de første turene. Det andre jeg merket forskjell var når man står utenfor sporet og staker/går diagonalgang. Da kjenner man at skoen gir bra støtte og gjør det lettere enkelt og greit. I helgens Skeikamprennet var CCL+ skoen helt fantastisk. I masse nysnø og ustødige spor var det veldig godt med en sko som var mer stabil.

Alt i alt syntes jeg at Alpina har truffet godt med denne skoen til det bruket den er laget for. Enkelte vil sikkert ha sko som sitter litt tightere og er lettere. Men for veldig mange er denne skoen helt topp. For i tur-rennene så er hverdagen stort sett at man går rundt i start området kald på føttene. Når man så kommer i gang er sporene ofte dårlige og man må gå i mellom sporene for å komme forbi. Til dette vil denne skoen fungerer utmerket til. Den vil også være et kjempe alternativ for skiløpere som ønsker en mer stabil sko for mer kontroll utfor.  Alpina holder det de lover med denne skoen. Og ønsker man ikke den ekstra oppbyggingen så finnes jo CCL uten.

Forskjell på vanlig CCL og CCL+
Forskjell på vanlig CCL og CCL+

Info:

Veil pris: 3499,-
Str: 36-47
Flex: NNN Xcelerator
Binding: NNN Xcelerator (rottefella)
Nettbutikk: CCL+ Milslukern.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.