Kategorier
Blogg Langrenn Tester

Fremtidens klassisksko – En test av Alpina ECL PRO Marathon

Det heteste temaet i skiverden om dagen er klassisk-langrenn og staking. Det er ikke til å komme bort fra at klassisk-langrenn har endret seg drastisk de siste årene, det stakes stadig mer. Man kan mene mye om dette, Alpina sitt svar på denne utviklingen er Alpina ECL Pro Marathon.

ECL PRO Marathon er en klassisksko spesielt utviklet for langdistanse. På lange turer og renn hvor man er ute i flere timer og staker mye, stilles det ekstra krav til skoens stabilitet og varmeegenskaper. Denne skoen er konstruert for å tilfredsstille disse kravene.

ECL Pro Marathon er en videreutvikling av CCL+ Marathon. Til forskjell fra forgjengeren CCL+ er den en nye ECL Pro modellen basert på racingmodellen ECL Pro WC. Dette gjør den nye modellen til en fullblods racingsko, der det ikke er spart på noe.

Dette skriver Alpina selv om skoen:
“Alpina ECL PRO Maraton. Årets store NYHET innen skistøvler. Er en litt råere utgave av CCL+ Maraton, som sitter tettere på foten og er enda lettere. Sidestøttene i carbon gir økt stabilitet under lange skirenn og avlaster muskulaturen ved mye staking og slingrete spor.

Dette gjør ECL PRO maraton til en unik støvel for de virkelig lange rennene som Vasaloppet, Birken og Marcialonga.”

Alpina ECL PRO Marathon i bruk:

Skoen sitter godt rundt ankel og fotbladet, men har noe mer rom i fremfot sammenlignet med for eksempel ECL 2.0. Skoen har også en høyere snøring og innerstøvel, samt høyere karbonstøtte som gir ekstra støtte.

Det som har kjennetegnet Alpina sine klassisksko tidligere har vært god følelse med underlaget og en smidig fremfot, dette gjelder også ECL PRO Marathon. Sålen har en jevn fleks uten knekkpunkter som gir en svært godt trykk mot underlaget og en god stegavvikling. Den torsjonsstive Xcelerator-sålen gir effektive fraspark i fartsretningen.

Skoen har høyere snøring enn vanlige klassisko, som gir varme og økt stabilitet.

I godt preparerte spor er ikke forskjellen fra en vanlig klassisksko så stor, men når man kommer ut for slingrete spor eller beveger seg utenfor sporet kommer skoen virkelig til sin rett. Den ekstra karbonstøtten på innsiden av skoen gjør at man står svært stødig selv om underlaget er krevende.

Skoen er konstruert litt annerledes enn de vanlige klassisk-skoene med en noe mer avrundet såle. Dette gjør at skoen fremprovoserer trykk på framfot, og en riktig grunnposisjon for staking.

Skoen er ekstra avrundet i fremfot. tåen peker litt oppover. Hjelper deg til å komme i riktig grunnposisjon

for staking og diagonalgang.

Dette kombinert med den ekstra støtten er energisparende over tid. Den ekstra støtten gjør at du står ekstra trygt når du staker utenfor sporet. I turrenn er dette en fordel da man staker mye utenfor sporet hvor gliden ofte er bedre.

Skoen har en ekstra høy ankelstøtte i karbon på innsiden av skoen, tilsvarende en skøytesko.

Dette er den helt klart den varmeste topp-racingskoen til Alpina. Det ekstra rommet i forfoten gir tærne mulighet til å holde bedre på varmen, også i lange stakpartier. Den høye innerstøvelen er også med på å holde føttene varme. Men noe jeg virkelig ble glad i under test av denne skoen i forhold til varme, var innleggsmattene. Når du kjøper denne skoen følger det med et sett med innleggsmatter i ullfilt til å legge mellom innerstøvelen og gamasjen. Mattene skaper varme og tar til seg fuktighet fra føttene. Dette gjør skotrekk overflødige på de kalde dagene. Disse innleggsmattene kan også brukes på andre Alpina-modeller. Genialt!

Varmematter i ullfilt som legges mellom gamasjen

og innerstøvlen for ekstra varme.

Konklusjon:

ECL Pro Marathon tilfredsstiller de nye kravene til stabilitet på en god måten uten å gå på bekostning av egenskapene i diagonalgang. Skoen gir god støtte og holder deg varm selv på lengre distanser i kaldt vær. Dette er skoen for lange skirenn som; Vasaloppet, Birken og Marcialonga, men også for deg som bare går lange turer eller ønsker litt ekstra støtte. Den ekstra støtten vil gjøre at du står tryggere på skiene i utforbakkene og vil gå bedre teknisk på ski.

Teknisk info:

  • Leveres med ekstra fyllsåler og varmematter i ullfilt
  • Skoen kommer i størrelsene: 35,5-47,5
  • Leveres i fargen : Rød/hvit/sort
  • Veiledende pris: 3999,-

Nettbutikken

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.